DEVET godina prošlo je od smrti naše ćerke, a pravda i istina, čini nam se, sve su dalje i izgleda nedostižne. Sada se pojavilo novo veštačenje, koje lekara očigledno potpuno oslobađa krivice.

Ovo kaže Saša Jovanović iz Valjeva, otac petogodišnje Teodore, koja je 30. septembra 2009. godine preminula na Dečjem odeljenju ovdašnje Opšte bolnice. Pedijatar dr Vladimir Ranković osuđen je na minimalnu kaznu - godinu dana zatvora za teško delo protiv zdravlja ljudi. Apelacioni sud u Beogradu presudu je ukinuo zbog povređenog prava okrivljenog na odbranu. Novo ročište u Osnovnom sudu u Valjevu zakazano je za 8. februar.

PROČITAJTE JOŠ - Ogorčeni roditelji na pravdu čekaju već šest godina

- U novom veštačenju Sudskomedicinskog odbora Medicinskog fakulteta u Novom Sadu piše da je Teodora preminula zbog akutnog vulvulusa creva, posledične nekroze i gangrene creva i da nije bilo propusta pedijatra, jer je klinička slika bolesti bila atipična - kaže Saša Jovanović. - Ovim se pobija prvi nalaz veštaka Sudskomedicinskog odbora Medicinskog fakulteta u Beogradu, po kome lekar nije prepoznao teško oboljenje, niti je primenio odgovarajuću dijagnostiku, što je moglo da spreči izumiranje creva i trovanje organizma.

PROČITAJTE JOŠ - Mali Aleksandar umro od sepse, Tužilaštvo presudilo - od lekara niko kriv

Pedijatra dr Vladimira Rankovića optužnica tereti da je nesavesno postupio i time prouzrokovao pogoršanje stanja Teodore Jovanović, jer sem fizikalnog pregleda nije sproveo nijednu drugu dijagnostičku proceduru. Imao je u vidu da je dete malaksalo, s bolovima u trbuhu i povraćanjem. Devojčicu je vratio kući uz prepisanu terapiju elektroliima, a zbog pogoršanja stanja sutradan je dovezena u bolnicu, gde je nakon neuspele reanimacije preminula.

- Potpuno je nelogično da se posle devet godina pojavljuje novo medicinsko veštačenje, koje u potpunosti pobija nalaz onog prvog - kaže Jovanović. - Kao da je neko čekao da Sudskomedicinskom odboru Medicinskog fakulteta u Beogradu istekne mandat, pa da se pojavi novo mišljenje

PROČITAJTE JOŠ - TUŽILAŠTVO POKREĆE ISTRAGU Radenka ubila greška lekara? Uočene tri bakterije, ruka istrulila ispod gipsa!

NIŠTA NIJE POKUŠAO

NE mogu da tvrdim da bi Teodora ostala živa u slučaju da je urađena sva neophodna dijagnostička procedura - kaže Jovanović. - Šanse da preživi verovatno bi bile veće. Ništa pedijatar nije pokušao, a sada izgleda da niko neće ni biti odgovoran.