VALjEVO - Roditelji petogodišnje Teodore Jovanović punih šest godina očekuju da sud utvrdi zašto je njihova ćerka umrla u valjevskoj bolnici zbog vezanih creva. Ogorčeni su na odluku suda da se obavi novo veštačenje i postupak ponovo vrati na početak.

Pedijatar Opšte bolnice Vladimir Ranković bio je osuđen na minimalnu kaznu, godinu dana zatvora zbog propusta u lečenju Teodore Jovanović. Apelacioni sud ukinuo je presudu, uz zahtev da se uskladi mišljenje sudskih veštaka i komisije Ministarstva zdravlja za proveru rada lekara.

Veštaci Medicinskog fakulteta u Beogradu utvrdili su da Ranković nije prepoznao teško oboljenje, niti je primenio odgovarajuću dijagnostiku, što je dovelo do pogoršanja stanja deteta. Nalaz komisije Ministarstva zdravlja, međutim, sasvim je suprotan.

- Advokati sa kojima sam se konsultovao kažu da usklađivanje mišljenja koje traži Apelacioni sud predstavlja pravni nonsens - kaže Saša Jovanović, otac preminule Teodore. - U Odboru Medicinskog fakulteta su veštaci, a komisija Ministarstva zdravlja zapravo je svedok u ovom postupku. Zar je moguće da se traži usklađivanje mišljenja veštaka, koji su predstavnici medicinske struke i komisije ministarstva koja štiti interese države i optuženog lekara.

Teodora je na Odeljenje pedijatrije Opšte bolnice primljena 30. septembra 2009. sa jakim bolovima u stomaku. Dežurni lekar vratio je kući, bez obavljenih analiza, već joj je prepisao terapiju i dijetu.


ODUGOVLAČENjE?

- UZ neizmernu tugu i bol za ćerkom, razdire nas i saznanje da evo već šest godina pravosuđe ne može da utvrdi da li je umrla zbog lekarske greške - kaže, kroz suze, majka Aleksandra Jovanović. - Sumnjamo da se sve ovo dešava, da se sve odugovlači, kako bi došlo do zastarevanja krivičnog dela, da bi se izbegla odgovornost lekara.