TUŽILAŠTVO u Loznici pokrenuće istragu posle smrti osmogodišnjeg dečaka Radenka Nikodinovića iz lozničkog sela Kozjak, koji je šesti dan posle preloma ruke, u subotu, preminuo u Institutu za majku i dete u Beogradu.

Vršilac funkcije osnovnog javnog tužioca, Zoran Nestorović, rekao je juče za "Novosti" da je od lekara sa Instituta dobio obaveštenje o smrti Radenka Nikodinovića, ali krivična prijava još nije stigla.

Porodica još nije preuzela dečakovo telo i zato se ne zna kada će biti sahrana. Juče je rađena obdukcija da se ustanovi tačan uzrok smrti i šta je uzrokovalo sepsu. I inspekcija, koju je uputilo Ministarstvo zdravlja, u lozničkoj bolnici ispituje da li je bilo propusta u lečenju osmogodišnjeg Radenka. Istovremeno je naložen i spoljni stručni nadzor, što znači da će po nalogu Ministarstva zdravlja grupa specijalista iz drugih zdravstvenih ustanova razmotriti pojedinačno svaki korak od prvog prijema dečaka sa prelomom ruke u lozničku bolnicu: šta je preduzeto, da li su ispoštovani svi protokoli lečenja, da li se na osnovu simptoma koje je dete imalo moglo ranije ustanoviti da je nastupila infekcija...

Kako smo saznali, doktor Dobrivoje Bojanić, koji je primio i lečio malog Radenka, uzeo je slobodne dane. U bolnici nam je juče potvrđeno da će odsustvovati sa posla jednu nedelju.

Porodična kuća Nikodinovića juče je bila prepuna rođaka i prijatelja, koji su došli da izjave saučešće. Svi tuguju za malim Radetom.

- Nahranila sam ga u četvrtak poslednji put. Izljubio me je i rekao da me voli - govori majka Zorica. - Ne znam kako ću da živim bez njega! Tražio je vode, ali nisam mu mogla dati posle anestezije. U jednom momentu rekao je samo da ne može više da priča, a ja nisam ni slutila da je to poslednji put...

Mali Radenko zadobio je otvoreni prelom ruke kada je pao sa tobogana. Majka i otac, Zorica i Milan, odveli su ga lekaru, ne sluteći da će ga ta povreda koštati života. Posle stavljanja gipsa, iz dana u dan dečak je imao povišenu temperaturu, a lekari u Loznici smatrali su da je reč o uobičajenoj reakciji, da bi ga tek u sredu u kasnim večernjim satima prebacili na Institut za majku i dete u Beogradu.

- Kada smo Radenka prvi put odveli primio ga je dr Dobrivoje Bojanić, namestio mu ruku i stavio gips. Pritom je rekao da je idealno, fantastično namešteno, jer je imao u planu ili da ga šalje u Beograd, ili da ga u Loznici operiše. Te iste večeri dete je već dobilo temperaturu - govori utučeni otac Milan, dok majka Zorica nemoćno sedi pored njega.

Dečak je, pričaju Nikodinovići, u sredu počeo i da halucinira. Doktor Bojanić je predložio da ostane u bolnici da bi ga sutradan, "za svaki slučaj" poslao u Beograd. Već tokom noći, međutim, Radenko je transportovan u Institut za majku i dete.

- Tamošnji lekari urgentno su reagovali i kada sam u 6.15 u četvrtak pozvao bolnicu, on je već bio operisan. Ali ovo je samo početak naših muka. Stanje se komplikovalo, a lekar sa 25-godišnjim iskustvom rekao je da u životu nije video takvu ruku kao kod mog sina. On i njegove kolege pitali su se zašto gips nije skinut bar na putu između Loznice i Beograda da bi ruka mogla da diše - uznemiren je Milan.

Nesrećnom ocu beogradski lekari rekli su i to da su kod dečaka uočene tri bakterije, od kojih su dve prisutne na ranama od ratnih povreda ili povreda od poljoprivrednih mašina! Sve se dalo na zlo, jer je ruka oticala, a gips je prekinuo krvotok, pa je nastupilo truljenje mesa, tromboza i na kraju sepsa. Nije bilo spasa, iako je u Beogradu operisan čak tri puta, a zahvati su trajali satima uz asistenciju stručnjaka sa VMA.

POLUPANA VRATA NA BOLNICI Dr Zoran Kovačević, pomoćnik direktora za hirurški sektor Opšte bolnice u Loznici, rekao je juče da je u toku stručni nadzor u ovoj ustanovi. On je potvrdio i da je u subotu između 21.30 i 22 časa neko bacio dve kamenice na vrata hirurgije, ali da smatra da ovo nema veze sa smrću dečaka.

- Spavao sam u petak uveče u autu, nisam se kući ni vraćao. Gajio sam nadu, ali kada sam ga video otečenog lica i kada su mi rekli da su bakterije našle put do njegovih pluća... Njima tamo svaka čast, jer ni oni nisu kući išli, njih četvorica, pokušavajući da ga spasu. Bez obzira na to što je moje dete umrlo na njihovim rukama znam da su dali sve od sebe - kaže Milan.


TEŠKA INFEKCIJA

Odmah po prijemu u četvrtak rano ujutru dečaku je urađen CT angiografija ruke i hitno je operisan - saopšteno je juče iz Instituta za majku i dete. - U naredna dva i po dana urađene su još dve hirurške intervencije i sproveden je tretman u hiperbaričnoj komori. S obzirom na izuzetno teško opšte stanje deteta, na lečenju je bilo angažovano više lekara i lekarskih timova različitih specijalnosti, koji su kontinuirano pratili njegovo stanje i pravovremeno preduzimali sve potrebne dijagnostičke i terapijske mere i postupke.

Prema onome što smo nezvanično čuli od lekara u ovoj ustanovi, dečak je u Beograd stigao u izuzetno teškom stanju sa već proširenom sepsom. Lekari koji su bili uz dečaka kažu da ne pamte da su skoro videli takvu infekciju.

OTVORENI PRELOM - VELIKI RIZIK

Više lekara različitih specijalnosti potvrdilo je juče "Novostima" da nije neočekivano da se posle otvorenog preloma pojavi infekcija i da u takvim slučajevima treba biti posebno obazriv.

- Otvoreni prelom svakako jeste osnova za infekciju, a ako se pojavi povišena telesna temperatura, mora energično da se reaguje - govori jedan od naših sagovornika. - U ovakvim tragičnim slučajevima, bez svih detalja o toku lečenja, nezahvalno je govoriti čak i u načelu, ali je jedno od važnih pitanja i to da li je dečak bio pod terapijom antibioticima, odnosno, šta je preduzeto da se infekcija spreči.

Sepsu u 80 odsto slučajeva izazivaju bakterije, a problem je što kroz krvotok brzo može da se proširi na čitavo telo. Ukoliko se lečenje sprovede u prvom satu od pojave simptoma, preživljavanje je iznad 80 odsto, a posle šest sati svega 30 odsto.


SLIČAN SLUČAJ DESIO SE PROŠLE GODINE U BEOGRADU, SEPSA UZELA ČETVOROGODIŠNjAKA

ZABORAVLjENA SMRT MALOG ALEKSANDRA

GOTOVO isti slučaj kao kod Radenka Nikodinovića desio se krajem novembra prošle godine, kada je posle povrede ruke od sepse preminuo četvorogodišnji Aleksandar Adamović iz lazarevačkog sela Županjac. Sad će godinu dana od njegove smrti, a porodicu još niko nije pozvao na saslušanje.

- Ništa se ne dešava, kao da dete i nije preminulo - kaže nam advokat porodice Milan Lazarević. - Ni oca ni majku niko nikada nije pozvao da ispričaju šta se sve zbilo. Tužilaštvo je moralo da reaguje po službenoj dužnosti, ali evo godinu dana je prošlo, a oni ništa izgleda nisu pokrenuli. Da jesu, valjda bi nas obavestili.

Dečakov otac Dejan Adamović kaže nam da je obdukcija ustanovila da dečak uopšte nije imao prelom ruke, koji mu je dijagnostikovan kada je 26. novembra prošle godine primljen u Dečiju kliniku u Tiršovoj.

- Imao je samo nagnječenje lakta i gips mu uopšte nije trebalo stavljati, međutim, lekari su mu celu ruku umotali u gips, tako da su mu virili samo prsti. Gips je bio previše stegnut, pa je Aleksandar dobio zagušenje krvi i na kraju trovanje - teško govori otac Dejan. - Preminuo je od sepse, kada je bakterija otišla na pluća. Obdukcija je utvrdila da je sve ostalo bilo zdravo.

Adamović podseća da je prilikom prvog snimanja ruke u bolnici u Tiršovoj lekar kazao da je prelom u laktu. Posle stavljanja gipsa dete su poslali kući i zakazali kontrolu za dva dana.

- Tada mu je ruka ponovo snimana, ali gips nije skidan. Lekar je rekao da je sve super i da dođemo opet za tri dana na kontrolu - kaže Dejan. - Nažalost, Aleksandar je dobio temperaturu i sutradan ujutru na putu do bolnice umro.