Od đačkih obroka pravila venčanja

M. IVETIĆ

21. 01. 2016. u 20:19

Nova prijava protiv zamenika direktora Doma učenika i studenata u Kikindi. Julijana Jovanić se tereti za proneveru 7,2 miliona dinara iz budžeta

Од ђачких оброка правила венчања

Zbog mahinacija stanari Doma "Nikola Vojvodić" nisu dobijali adekvatnu količinu hrane

JULIJANA Jovanić, zamenik direktora Doma učenika i studenata "Nikola Vojvodić" u Kikindi, koja je pre mesec dana uhapšena zbog navodnih malverzacija prilikom izgradnje sportskih terena, sada se sumnjiči i da je zloupotrebila budžetska sredstva za kupovinu hrane za stanare ove ustanove. Naime, ona je, prema krivičnoj prijavi, zaposlenima u domskoj kuhinji nalagala da pripremaju obroke ne samo za domce, već i za privatne proslave - rođendane, krštenja, pa čak i svadbe.

Julijana je uhapšena u velikoj policijskoj akciji "Rezač", ali je sada dopunjena krivična prijava protiv nje. Ona se tereti da je od 2013. do kraja 2015. godine, zaposlenima u domskoj kuhinji nalagala da pripremaju obroke za različite proslave "trećih lica" čime je pričinjena milionska šteta.

- Slavlja su se održavala uglavnom vikendom u trpezariji doma - rekao nam je izvor blizak istrazi. - U tu svrhu kuvarice su, po naređenju Jovanićeve, koristile namirnice kupljene budžetskim sredstvima, a namenjene isključivo za ishranu učenika i studenata. Jovanićeva je na taj način pričinila štetu od oko 7,2 miliona dinara.

NJenim malverzacijama, navodi se u prijavi, otimano je od usta stanara domaca, koji nisu dobijali adekvatne i propisane količine hrane. Taj novac, inače strogo namenjen za obroke srednjoškolaca i studenata koji tu žive tokom školske godine, Ministarstvo prosvete je redovno prebacivalo Domu "Nikola Vojvodić". Pare su, međutim, u velikoj meri, usmeravane na drugu stranu, konkretno za organizovanje bogatih gozbi, proslava rođendana, svadbi...

- Prihod ostvaren od fakturisanih usluga organizovanja predavanja i proslava, Jovanićeva je trošila za nabavku mobilnih telefona, za plaćanje telefonskih razgovora i goriva, a bez putnih naloga - kaže naš izvor blizak istrazi. - Nije se štedelo ni za reprezentaciju i svakojake ugovore zaključene sa izvođačima radova. Sporne su i pojedine advokatske, knjigovodstvene i konstalting usluge.

Zrenjaninsko Više javno tužilaštvo, nakon proširenja krivične prijave, zatražilo je produženje pritvora za Julijanu. Sada joj se na teret stavlja zloupotreba službenog položaja, odnosno prekoračenje ovlašćenja.

ZAPOŠLJAVANJE ČLANOVA DS

POSEBNU pažnju javnosti izazvalo je hapšenje Dragana Stojanovića (na slici), donedavnog predsednika Opštinskog odbora DS u Kikindi i šefa odborničkog kluba, i njegove desne partijske i radne ruke Julijane Jovanić. Stojanović je, inače, od 2009. godine u Upravi za kapitalna ulaganja Vojvodine (raniji Fond) zadužen za Severnobanatski okrug. Proteklih godina bio je i predsednik Upravnog odbora Doma učenika i studenata. U pomenutoj ustanovi, nakon što su demokrate izgubile lokalnu vlast, udomilo se, po kratkom postupku, više istaknutih članova DS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Nevena

22.01.2016. 07:17

hoće li se i ona izvući uz izvinite!?do poslednje pare da vrati u kasu pa onda može izvin'te

Dalibor

22.01.2016. 11:25

To nije nista novo u nasoj zemlji. I u Pozarevcu se isto desava godinama i godinama unazad a niko ne odgovara. Sve vrvi u bezzakonju a krivca nigde... Jel pistoji neki zakon za to? Nijsu samo potrosene namirnice u pitanju sta je sa potrosnjom energije i sto se niko o tome ne intetesuje malo. A ti ljudi koji rade za 20ak hiljada mesecno su zrtve mobinga da nebi ostali bez posla. Da draga SRBIJO osecamo se ugnjetavano iz dana u dan! Ko ce za to da odgovara?

Kosta Perovic

22.01.2016. 15:43

A gde je direktor pomenute ustanove? Pravi se mrtav? Klasičan udbaški naručen tekst.