SMRT policajca Gorana Đorđevića, koga je nepoznati vozač „audija“ usmrtio prilikom obavljanja dužnosti na ulazu u selo Veliki Trnovac, iznova je otvorila „Pandorinu kutiju“ na jugu Srbije i prećutno ignorisanje činjenice da je ovo selo nadomak Bujanovca „zabranjeno mesto“ i „država u državi“. Nije nikakva tajna da je dugogodišnje uporište za organizovanje ekstremističkih akcija i balkanski centar za trgovinu narkotika, a u poslednje vreme i centar za organizovanu prostituciju i trgovinu belim robljem.

Zanimljivo je da niko ne zna koliko tačno stanovnika ima u Trnovcu. Za srpsku policiju to je „zabranjena zona“. Naravno, ne zbog toga što ona ne bi mogla tamo da uđe i reši problem, nego radi mira na jugu Srbije. Svaka akcija bila bi proglašena „napadom na Albance“. S druge strane, svi smo svesni da je leglo kriminala. Nema kuće koja nema po jednog ili više članova koji su u inostranstvu. Niko ne zna čime se ti ljudi bave, ali je izvesno da dobro žive. O tome svedoče skupi automobili, velike kuće i drugo - kaže za „Novosti“ izvor blizak bezbednosnim službama.

Veliki Trnovac ima odličan geografski položaj i nalazi se u neposrednoj blizini granica s Bugarskom, Makedonijom, Kosovom i Albanijom. Zbog toga se u njega sliva veliki deo heroina iz Pakistana, Avganistana, Irana i Turske.

Auto koji je pokosio policajca Gorana Đorđevića, koji je kasnije preminuo u bolnici pronađen je u četvrtak. Više o tome čitajte OVDE
Iz Trnovca se godišnje distribuira više desetina tona prepakovanog heroina, a dva glavna krijumčarska koridora su preko Albanije i Crne Gore ka Italiji i preko Srbije ka zapadnoevropskim zemljama. Od pre nekoliko godina proradio je i „treći kanal“. On ide preko Kosova, Novog Pazara, Bosne i dalje na zapad.

Italijanski Centar za borbu protiv mafije (DIA) je pre nekoliko godina obelodanio da se švercom droge bavi oko 6.000 Albanaca iz ovog dela Srbije.

JUNACI SIRIJE
U poslednje vreme veliki broj mladića odlučio se za odlazak iz Trnovca u Siriju. Ove informacije pojavile su se u javnosti kada je u februaru ove godine dvadesettrogodišnji Muaz Ahmeti poginuo u borbama za oslobođenje Sirije. Oni su junaci novog doba u Trnovcu i o njima se priča u superlativu.

- Iako se zna da je to područje puno kriminala, niko im ne može stati na kraj - navodi se u izveštaju DIA. - Evropske policije nemaju pravo da deluju na području Srbije, a srpske službe ne mogu adekvatno da intervenišu.

Kako saznajemo, policija je u prvoj polovini minule decenije pretresla više od 200 kuća u Trnovcu, ali nisu uspeli da pronađu bunkere u kojima se droga skriva! A poseban kuriozitet je da je u velikoj policijskoj akciji „Morava“ 2009. godine, zbog preprodaje droge iz Velikog Trnovca pritvorena samo jedna osoba!

- Poslednjih desetak godina nije bilo naređenja da se Trnovac temeljno prekontroliše - objašnjava izvor „Novosti“. - Pripadnici policije i žandarmerije imali su svoje patrole samo na ulazu u ovo selo, a kroz Trnovac su samo prolazili. Očito je da nije bilo volje da se organizuje neka veća akcija, zbog bojazni da bi Albanci ponovo „dizali prašinu“ pred međunarodnom zajednicom zbog „ataka na ljudska prava“.

IMAJU SVOJE STRAŽE

Meštani Velikog Trnovca su rodbinski povezani, tako da među njima nije bilo moguće da se ubaci neki policijski doušnik. Tamo se organizuju i seoske straže na strateškim mestima, tako da Albanci u svakom trenutku vide ko im dolazi u „goste“.


RODNO MESTO TERORISTE I NARKO-BOSA

Veliki Trnovac je rodno mesto Ridvana Ćazimija - poznatijeg kao komandant Leši, vođe takozvane Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca, koji je ubijen 24. maja 2001. godine. Od tada on se u ovom selu tretira kao božanstvo. Godinu dana nakon njegove smrti, u centru sela podignut je impozantni spomenik na kome se vijore albanske zastave. Od prošle godine otvoren je i spomen-muzej Ridvanu Ćazimiju i u stalnoj postavci nalaze se uniforme, oružje i džip u kojem je ubijen. Iz ovog kraja je i čuveni narko-bos Mehmed Ali Karakafa, za čiji klan se godinama tvrdi da se bavi trgovinom narkoticima i oružjem.