Deo poljoprivrednika ostao bez subvencija za prošlu godinu: Nepotpuni papiri stočarima zakočili isplatu?

J. SUBIN

četvrtak, 28. 05. 2020. u 16:00

Део пољопривредника остао без субвенција за прошлу годину: Непотпуни папири сточарима закочили исплату?
Nadležni tvrde da zahtevi treba da se dopune, kako bi im legao novac
DRŽAVA još nije isplatila sve podsticaje stočarima za prošlu godinu. Ostali su, kako nadležni kažu, zahtevi koji treba da se dopune, pa će novac leći na račune čim se to završi. Do sada je, za mere direktnih plaćanja u stočarstvu, za koje pristiže i najveći broj zahteva, isplaćeno 13,7 milijardi dinara.

Kako kažu u Upravi za agrarna plaćanja, svi zahtevi podneti u 2019, koji su bili administrativno uređeni i potpuni, isplaćeni su. Uskoro bi trebalo novac da dobiju i oni koji su u 2020. tražili podsticaje za kvalitetna priplodna grla, uvedena u proizvodnju lane.

Kada je reč o subvencijama, stočari smatraju da bi one trebalo da budu veće, naročito kada je reč o premijama za mleko. One su već godinama iste - sedam dinara po litru. I dok jedne raduje plaćanje mleka po kvalitetu, što će uskoro biti i uvedeno, druge ta činjenica brine. Naime, ima dosta onih čije krave nemaju mleko prve klase.

MLADI PRAVO na dobijanje subvencija za mlade poljoprivrednike imaju svi oni koji u momentu podnošenja prijave imaju najviše 40 godina. Ovako mogu da se nabave kvalitetna priplodna grla i sva oprema neophodna u stočarstvu. Na konkursu, koje je Ministarstvo poljoprivrede raspisalo prošle godine, za mlade poljoprivrednike, prijavilo se oko 5.500 ljudi.
- Država odvaja novac za kvalitetne priplodne krave od 25.000 po grlu, a za tovne krave i bikove i 40.000 dinara - kažu nam u Upravi za agrarna plaćanja. - Za ovce daju 7.000, a za priplodne krmače 15.000 po grlu. Stočari koji imaju telad za tov dobijaju 20.000. Toliko se izdvaja i za tov jagnjadi i jaradi, a za junad ide 15.000.

U udruženjima proizvođača mleka često ističu da im je veliki problem to što dobar deo subvencija za krave, moraju da daju raznim službama da im overe određene papire. Bez te administracije ne mogu da podnesu zahtev, a svako lupanje pečata na zahtevima prilično košta. Pa im od sume od 25.000 dinara, po kravi, ne ostane ni polovina novca.

- Stočarima se regresira i od 40 do 45 odsto od plaćene premije osiguranja, umanjene za iznos poreza - ističu u Upravi. - Maksimalan iznos podsticaja za osiguranje životinja je dva miliona dinara. Uz to, svi mogu da konkurišu za neke podsticaje za organsku proizvodnju, gde se iznos subvencije uvećava za 40 odsto u odnosu na nekonvencionalnu. Tu je i novac za nabavku kvalitetnih priplodnih grla...


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Чемерница

28.05.2020. 16:05

А да попуне захтев за увоз говедине из Индије, свињетине из Емирата... То иде брже.

Ostoja

28.05.2020. 16:48

a sto im dusu jos ne uzmete,da ne postoje vise,sve to moze da se uveze,Srbija je moderna drzava!!!