Počela isplata: Više od milion zaposlenih dobiće tri minimalca

Tanjug

četvrtak, 07. 05. 2020. u 09:44

Почела исплата: Више од милион запослених добиће три минималца
Uprava za trezor počela je danas isplatu minimalnih zarada za zaposlene u privatnim firmama koje su se prijavile za pomoć države

BEOGRAD - Uprava za trezor počela je danas isplatu minimalnih zarada za zaposlene u privatnim firmama koje su se prijavile za pomoć države, kaže ministar finansija Siniša Mali.

On je rekao da će minimalac, koji iznosi nešto više od 30.000 dinara, dobiti 1.051.000 zaposlenih, a za tu namenu država će danas uplatiti 32 milijarde dinara na račune 232.000 preduzeća koja su se prijavili za pomoć.

Pomoć će ići u tri tranše, odnosno za mesec dana zaposleni će dobiti još jedan minimalac, a zatim još jedan.

"Više od milion zaposlenih dobiće po 750 evra pomoći od države. To je deo velikih ekonomskih mera i država je izdvojila 5,1 milijardu evra da pomogne privredi, onima kojima je pomoć potrebna - preduzetnici, mikro, mala, srednja preduzeća", rekao je Mali za Pink.

Pomoć od tri minimalca, kako je naveo, dobiće i slobodni umetnici, a zaključak o tome biće danas na sednici Vlade Srbije.

Podsetio je da su penzionerima prinadležnosti u aprilu isplaćene u celosti, plus 4.000 dinara pomoći, kao i da će u maju penzije biti isplaćene u celosti, a ne u dva dela.

Penzioneri će dobiti i pomoć od 100 evra, a prijava za punoletne građane koji žele da dobiju 100 evra počcinje 15. maja na portalu Trezora ili preko kol centra.

Ministar kaže da će podaci koji su neophodni za prijavu biti potpuno zaštićeni, da će to biti privremeni regista koji se briše nakon što se završi posao.

Povećanje od 10 odsto dobili su svi zdravstveni radnici, a ministar navodi da to nije privremeno, već trajno povećanje plate.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

Дачо

07.05.2020. 12:08

750eура,је реална плата да радник и породица где један ради може да ајмо рећи живи,,

SD

07.05.2020. 13:11

Deo nezaposlenih bi voleo da dobije pomoć u vidu zaposlenja, da ne moraju ni od koga da mole ni za kakav novac. Shodno zdravstvenom stanju, jer nisu svi fizički zdravi. Mnogi ljudi koji jesu zaposleni imaju hronična oboljenja, takodje, i teško se bore sa tim. Kada se ne bi podsticao strah kod ljudi, život bi bio lakši. Trebalo bi da mediji utiču na one na koje mogu da se to stanje popravi. Nezaposleni su, izgleda, kolateralna šteta, gde je njima pomoć?

Mladen

07.05.2020. 14:14

ovo nije pomoc zaposlenima nego firmama a zaposleni nece videti ni dinara od toga. Jedino u manjem broju slucajeva moze da se desi da bi neko dobio otkaz da nije ovih mera. E u tim slucajevima na indirektan nacin to spasava radnika da ne izgubi radno mesto.

Aca

07.05.2020. 17:54

@Mladen - Zasto bi drzava uplacivala na poseban racun pare ako to ide firmi To su pare uplaceno da bi firme imale primanja da plate radnike da ih neotpusti.

Mišo

07.05.2020. 18:31

Evo, ja sam zaposlen u jednoj privatnoj firmi koja se bavi ugostiteljstvom. Ni dinar nisam dobio od te pomoći... Videćemo sutra ako bude uplata, biće super.

XYXYXY

07.05.2020. 23:26

U celoj ovoj situaciji samo su velike gazde profitirale. Zaradili su milione, a nama nisu sposobni da daju platu. Samim tim sto je drzava isplatila minimalac, njima ostaje cista zarada.Mislim na trgovce.

Pravda

08.05.2020. 18:23

Ako su te pare juce ili danas trebale da legnu na racun radnika, od strane poslodavaca, zasto mi taj novac nismo dobili?

Pravda

08.05.2020. 18:30

Ako su gospoda rekla, da je ova isplata dodatak na platu i narod razumeo onako jako je i receno. Kako je moguce da poslodavci svate to u koris njihovu i radnicima ne uplate taj isnos, a govori se o namenskom racunu kako ne bi doslo do zloupotrebe? Jasno reci te da li mi dobijamo taj novac ili sve to ide poslodavcu? Jer narod nije stoka da se pogravate recima i recenicama??

Andres micevic

09.05.2020. 23:30

Gde mogu videti spisak firmi ciji ce radnici dobiti minimalac kao dodatak na platu.mi smo radili celo vreme u doba pandemije korona virusa.rec je o pekarskoj industriji don don u zrenjaninu.hvala