SUGRAĐANI stariji od 65 godina moći će u subotu od četiri do sedam ujutru da se snabdeju svim potrebnim namirnicama i stvarima, umesto u nedelju, što je bila praksa u prethodne dve sedmice. Prodavnice trgovinskih lanaca i manje radnje otvoriće vrata prvo za seniore, a posle toga će nastaviti da rade do 12.00 za ostale kategorije stanovništva.

Ova odluka je doneta kako bi se ispoštovale najnovije mere Vlade, kojima se zabranjuje kretanje građanima od 13.00 u subotu do ponedeljka u 5.00. Cilj novih propisa je da se smanje kontakti među ljudima kako bismo se što pre izborili sa širenjem bolesti kovid 19.

Trgovci poručuju da su spremni za ovu promenu i da će njihovi rafovi, kao i prethodnih dana, biti puni. Pred vikend se uvek dodatno isporučuje roba, jer je praksa da građani tada više kupuju.

Što se tiče snabdevanja starijih sugrađana, u velikim trgovinskim lancima ističu i da posebno vode računa da njihove radnje imaju dovoljne količine proizvoda koje penzioneri tradicionalno pazare.

U marketima širom Srbije u petak su zabeležene veće gužve i nešto jači intenzitet potražnje, ali nije bilo stampeda, kao što je bio slučaj na početku vanrednog stanja. Jednostavno, tako nešto više nije ni moguće jer je dozvoljeno da u radnje uđe samo ograničen broj potrošača. Najviše su se kupovale osnovne životne namirnice, među kojima posebno brašno, kvasac, ulje, voće, povrće i meso. Više se prodavala i konzervirana hrana. Trgovci smatraju da je razlog za ovakvo ponašanje što marketi, u skladu sa novim merama, neće raditi u nedelju. Oni ističu da svih proizvoda ima dovoljno i da nema potrebe za pravljenjem zaliha.

Foto N. Živanović