Validno i ovlašćenje napisano svojeručno: Evo kako do penzije na kućnu adresu, ili preko punomoćja

J. Ž. S. - B. Ca.

četvrtak, 26. 03. 2020. u 07:42

Валидно и овлашћење написано својеручно: Ево како до пензије на кућну адресу, или преко пуномоћја

Penzioneri mogu da biraju između dva modela isplate Foto N. Živanović

Dozvoljeni minusi pred istekom biće produženi do kraja vanrednog stanja
PENZIONERI, kojih je 1,3 miliona u Srbiji, drugi deo februarske penzije mogu da podignu karticama sa računa, preko privremenog ovlašćenja ili da im poštar donese na kućnu adresu.

Kartice i dozvoljeni minusi koji su pred istekom važenja trebalo bi da važe do kraja vanrednog stanja. Banke trenutno prave analizu broja penzionera kojima ističu kartice, a za koji dan biće jasno da li će postojeće biti produžene ili će osobe koje oni ovlaste moći da podignu nove. Situacija će biti potpuno jasna kada Narodna banka dostavi detaljna uputstva o postupanju u ovim slučajevima.

Kako objašnjava Vladimir Vasić, generalni sekretar Udruženja banaka, svima kojima ističe dozvoljeni minus on će biti automatski produžen 90 dana. Time će biti primenjen moratorijum i na dozvoljeno prekoračenje, što se odnosi i na administrativne zabrane i trajni nalozi građana. Klijenti koji ne žele pauzu u otplati rata, do kraja meseca mogu da jave svojim bankama.

TELEFON ZA PRIMEDBE VLADA Srbije otvorila je kontakt-centar za pritužbe na rad banaka u vezi sa isplatom penzija. Svi građani koji imaju problema sa radom banaka u vezi sa isplatom penzija, mogu se obratiti na imejl isplata.penzija@gov.rs odnosno na telefon 011/7350-560.

Najstariji kojima je penzija do sada stizala na račun, a žele je na kućnoj adresi, treba da se prijave kol-centrima svojih banaka. Ako se trenutno nalaze na drugoj adresi od one koja im je navedena kao mesto prebivališta, takođe bi to trebalo da prijave. Važno je da na adresi mogu samo lično da je preuzmu.

Banka Poštanska štedionica objavila je spisak ekspozitura i brojeve telefona na koje korisnici mogu da se prijave za dostavu na kuću i raspitaju se oko privremenih ovlašćenja.

- Počeli smo isplatu drugog dela februarske penzije na 184 lokacije - kažu u Banci Poštanska štedionica. - Od srede na svim lokacijama Banke isplatu je moguće realizovati i putem jednokratnog ovlašćenja, koje nije potrebno overavati za sve korisnike penzije sa navršenih 65 i više godina.

Iz Komercijalne banke objašnjavaju da je najstarijima kojima je ograničeno kretanje omogućena dostava primanja na kućnu adresu.

- Banka isplaćuje penziju tako što je pakuje u odgovarajući koverat sa tri primerka naloga za isplatu i u saradnji sa Poštom dostavlja na kućnu adresu - kažu u Komercijalnoj banci. - U tom slučaju penzioner treba mejlom ili telefonom da dostavi informaciju o iznosu koji bi mu bio dostavljen na kućnu ili aktuelnu adresu, kao i iznos koji želi u okviru dozvoljenog prekoračenja.

U PIO fondu saznajemo da oni po odluci Narodne banke neće obustavljati administrativne zabrane od penzija po osnovu rata za bankarske kredite počev od isplate za mart. Zastoj u otplati obaveza (moratorijum) odnosi se na kredite kod banaka i ne može trajati kraće od 90 dana, odnosno postojaće dok traje vanredno stanje.

Ovom odlukom NBS je prihvatila predlog Fonda PIO da se, u skladu sa okolnostima, omogući primena moratorijuma dužnicima banke koji su penzioneri i za koje se otplata rata kredita ide obustavom po osnovu administrativne zabrane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije