U RUDARSKO-TOPIONIČARSKOM basenu (RTB) "Bor" niče - kineski zid! Neće biti dug ni stoti deo od 8.851 kilometar, koliko je dužina čuvene drevne građevine, ali kako "Novosti" saznaju, biće dovoljno dobra prepreka da rudno bogatstvo i opremu RTB odbrani od lopova.

Posle učestalih krađa bakra i drugih sirovina, kao i sve češćih napada lopova na stražare, nadležni u "Ziđin koper Bor", odlučili su se za jednu od najradikalnijih mera zaštite - započeli su izgradnju zida od betona. Na njemu će strateški partneri RTB "Bor", prema našim saznanjima, u dogledno vreme, postaviti i lasersku zaštitu, kao i video-nadzor.

Zid je visok 2,60 metara i širok 20 centimetara. Do sada je izgrađeno oko 800 metara ove brane od lopova, a planira se da taj objekat bude i nekoliko puta duži. Osim toga, kompletan fabrički krug, a RTB se prostire na 6.000 hektara, biće potpuno osvetljen najmodernijom rasvetom, a rigorozne kontrole, osim spoljnih, biće sprovedene i protiv lopova koji su zaposleni u "Ziđin koper Srbija".

Radnici "Ziđina" su krajem prošle godine poslednji put bili na meti oko 40 lopova, koji su se pod okriljem mraka ušunjali u fabrički krug i pokušali da ukradu sekundarne sirovine. Primetila su ih, međutim, petorica radnika i pripadnika obezbeđenja kompanije, na koje su kradljivci bezočno nasrnuli i, srećom, naneli im samo lakše ozlede.

Pročitajte još - „Ziđin“ ne štedi za „zlatnu žicu“ oko Bora: Kinezi Amerikancima plaćaju skoro 400 miliona dolara

Inače, samo tokom prošle godine, koliko se zna, bilo je više od 50 pokušaja pljački u nekadašnjem RTB. Najgore je prošao Stefan Popović (25), radnik firme "Ineks plus", koja obezbeđuje imovinu i ljudstvo "Ziđin koper Bor". Kako nam je tada kazao Željko Colić, direktor "Ineksa", "više se ne postavlja pitanje da li će neki stražar završiti tragično, već je samo pitanje trenutka kada će to da se desi".

Zid će biti osvetljen najmodernijom rasvetom

- Popović je, u napadu desetorice lopova, pretežno maloletnika, koji su krali imovinu firme "Ziđin", zadobio kontuziju mozga, prelom lobanje i izgubio je, nadamo se samo trenutno, sluh na levo uvo - ispričao nam je tada Colić. - Tukli su ga kamenjem, gredom, šutirali... Stefan je lopove primetio kada su pokušali da uđu u fabrički krug RTB i odmah je obavestio kolege, koje su mu došle u pomoć i rasterali kradljivce.

Ostalo je zabeleženo da su i drugi radnici napadani, kamenovani, bacani u kop dubok oko 500 metara, a jednom zaposlenom je u napadu lopova - probušen obraz...

Krađa bakra i drugih sirovina

OBESILI PSA

FIRMA "Ineks plus" koja čuva imovinu "Ziđina" u Boru, ima i specijalno dresirane pse, turske kangale, teške oko 70 kilograma. Lopovi su, međutim, zimus jednog takvog psa, obučenog i dresiranog da čuva imovinu - obesili!

- Najpre su životinji polomili zube, nakon čega su ga dotukli udarcima - kazao nam je tada direktor Colić. - Posle toga, psa su obesili, kako bi nam poslali poruku da se ne boje i da nam takav vid zaštite ne pomaže.