BOR - Vest koju su "Novosti" objavile sredinom oktobra - da kineska rudarska kompanija ""Ziđin"", vlasnik istražnog prava u gornjoj zoni ležišta "Čukaru peki", kod Bora, namerava da otkupio deo američkog "Friporta", u čijem je posedu bilo 60 procenata vlasništa u donjoj zoni tog ležišta - obistinila se u ponedeljak. Transakcija je vredna 390 miliona dolara.

"Ziđin" je tako, nakon što je krajem prošle godine, za 1,4 miliradi dolara kupio kanadski "Nevsun", u čijem je vlasništvu bila licenca za "Čukaru peki", pridodao još skoro 400 miliona dolara i postao vlasnik istražnog prava u potencijalno najbogatijem nalazištu bakra i zlata na svetu.


PROČITAJTE JOŠ: Ziđin: Ubrzano radimo na povećanju proizvodnje

Kako je precizirano, Kinezi će Amerikancima odmah uplatiti 240 milioina dolara. Nakon toga, do treba da im plate i 0,4 odsto neto prihoda kada počne proizvodnja, i to do ukupnog iznosa od dodatnih 150 miliona dolara.

"Ziđin" je decembra prošle godine već za 1,46 milijardi dolara postao strateški partner Rudarsko-topioničarskog basena "Bor", pa računica pokazuje da su Kinezi samo u ovom regionu do sada potrošili više od tri milijardi dolara.

Plan kineske kompanije Ziđin, koja je i strateški partner RTB Bor, jeste da investira gotovo pola milijarde dolara u početak eksploatacije gornjeg dela ležišta Čukaru peki, kod Bora, gde su ustanovljene rezerve od milion tona bakra i blizu 70 tona zlata, i tu bi proizvodnja trebala da očne 2021. godine. Kako se procenjuje, u donjem delu tog ležišta krije se oko 15 miliona tona bakra i čak 300 tona zlata, odnosno gotovo tri puta više nego što je u ovom kraju iskopano za prethodnih 115 godina rudarenja.