POMOĆ Evropske unije, kroz IPARD programe, srpskim poljoprivrednicima, ove godine će dostići vrednost od oko 57,6 miliona evra. Ministarstvo poljoprivrede planira da objavi pet poziva za 2020. godinu. Novac je, između ostalog, namenjen za razvoj ruralnog turizma i to kroz proširenje poslovanja poljoprivrednih gazdinstava.

Za razvoj turizma, poljoprivrednim gazdinstvima je namenjeno oko milijardu dinara. Taj novac može da se koristi za izgradnju i unapređenje objekata za ruralni turizam, nabavku opreme, nameštaja, rekonstrukciju i opremanje objekata. Kako su nam rekli u Ministarstvu poljoprivrede, za ovaj poziv još se čeka odobrenje iz Brisela, ali bi trebalo da bude odobreno u ovoj godini.

- Jedan od poziva biće za tehničku pomoć domaćoj administraciji i za to je opredeljeno više od 53 miliona dinara - objasnili su nam u resornom ministarstvu. - I to je mera IPARD koja kod nas do sada nije postojala. Biće još konkursa za nabavku traktora, i to u vrednosti od 620 miliona dinara. A onda i za izgradnju skladišta, staklenika, farmi, podizanju i opremanju voćnjaka i vinograda. Opredeljena sredstva za ovo su oko 2,5 milijarde dinara.

Vinarije, proizvođači sokova, džemova, mesare, mlekare i klanice mogu da konkurišu za meru koja će se odnositi na izgradnju i opremanje objekata za preradu voća, mesa, melka, jaja, grožđa i povrća.


PROČITAJTE JOŠ: Ekološke brige vozača u Srbiji: Šta vlasnici vozila sa "euro 3" motorom moraju da znaju


Ministarstvo poljoprivrede je krajem novembra prošle godine raspisalo treći javni poziv za IPARD bespovratna sredstva. On se odnosi na investicije u preradu i marketing poljoprivrednih proizvoda i ribarstva. Rok za podnošenje dokumentacije je 24. februar. Za ovaj poziv namenjeno je oko 46 miliona evra. Tu spadaju i nabavka opreme, mašina i mehanizacije.


Foto Tanjug/J.Pap


Pravo na IPARD podsticaje ostvaruju oni koji su upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava i nalaze se u aktivnom statusu. To su nosioci komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, preduzetnici, privredna društva i zemljoradničke zadruge. EU je za ove podsticaje obezbedila oko 75 odsto budžeta za IPARD i to je oko 175 miliona evra, dok je 25 odsto iz budžeta Republike Srbije.


KASNO POČELI

SREDSTVA iz IPARD programa srpskim poljoprivrednicima dostupna su od januara 2018. godine. Ovo je pretpristupna pomoć Srbiji, u oblasti ruralnog razvoja za period od 2014. do 2020. godine, koju je naša zemlja počela kasno da koristi. Ipak, za dve godine raspisano je i zatvoreno sedam javnih poziva, u vrednosti od oko 130 miliona evra. Srbija na raspolaganju ima 175 miliona evra. Novac je namenjen jačanju konkurentnosti proizvodnje i prerade hrane, ali i prilagođavanju EU standardima. Najveća zainteresovanost bila je za traktore, oko 75 odsto.