AMERIČKA ambasada u Srbiji pozvala je "zaraćene" kompanije, "Junajted mediju" i "Telekom Srbije", da što pre pronađu zajedničko rešenje. Ambasada je u odgovoru na pitanja "Novosti" istakla da, iako prepoznaje da je u pitanju komplikovan komercijalni spor i da nisu u poziciji da komentarišu detalje, snažno zagovaraju da se nađe rešenje, kako bi građani Srbije imali širi pristup različitim mišljenjima.

Inače, ambasador Entoni Godfri je pre dva dana izjavio da nije u toku kad je reč o ovom komercijalnom sporu, ali je ocenio da bi program televizije N1 trebalo da bude dostupan što većem broju građana, jer je to u interesu Srbije. U ponedeljak smo ambasadi dostavili pisani nalog "Junajteda", u kojem se vidi da je ova kompanija od "Radijus vektora" (kompanije koja sada radi pod "Telekomovim" brednom "Supernova") zahtevala gašenje svih kanala, pa i N1.

- Nadamo se da će strane moći da ispregovaraju pravičan i brz sporazum, koji bi nastavio da omogućava građanima Srbije pristup raznim izvorima informacija - odgovorili su nam u Ambasadi SAD u Srbiji. - Možda bi uključene strane mogle da pronađu način odvoje elemente javnog interesa ovog spora od strogo komercijalnih elemenata. Slobodna razmena ideja kroz pluralističko medijsko okruženje je od presudnog značaja za zdravu demokratiju.

Sudeći prema najnovijim saopštenjima, međutim, rešenje je još daleko. Reagujući na poslednje izjave premijerke Srbije Ane Brnabić, u "Junajted grupi" kažu da je to samo još jedna potvrda da "Telekom Srbije" pokušava da ih "eliminiše" kao konkurenciju, uz pomoć države i ojača svoj monopol širom zemlje.

Ovo se navodi u saopštenju kompanije "Junajted grupa", povodom gostovanja premijerke Ane Brnabić i komentarisanja čitavog sukoba između njih i "Telekoma Srbije".

PROČITAJTE JOŠ: Za pet dana poskupljuju cigarete: Evo koliko će sada koštati one koje vi pušite

- Poslovne prepiske "Junajted grupe", kako stranog investitora, i državnog "Telekoma", premijerka Brnabić donela je pred kamere, zaboravljajući da građanima kaže istinu - navodi se u saopštenju. - Kada ugovor istekne, ne može "Telekom" da nastavi besplatno da koristi naše kanale, jer bi to bila pljačka i zloupotreba našeg signala. Nismo mi samoukinuli naše programe, kako premijerka pokušava zajedno sa tabloidima da nam podmetne, već smo upravo od "Telekoma" tražili legalni ugovor, odbijajući kao pregovarača nepostojeću firmu "Supernovu". Objavili smo javnu ponudu za program N1 po ceni od 0,4 evra, a "Telekom" do danas ignoriše ponudu za kanal od opšteg interesa svih građana.

Entoni Godfri

Kao razloge zbog čega ne može da postoji ravnopravna utakmica, iz "Junajted grupe" navode da nadležni organi jednom operatoru omogućavaju širenje i unapređivanje infrastrukture po hitnom postupku, a drugog onemogućavaju da ponudi usluge korisnicima. Isto tako, nadležni podstiču jednog operatora u nezakonitom postavljanju mreže, a drugom uklanjaju zakonito postavljenu mrežu. Ovo je, navode, samo mali deo progona kome je izložena kompanija "Junajted grupa".

BEZ ODGOVORA

MINISTARSTVO finansija nije do zaključenja broja odgovorilo na pitanje "Novosti" na osnovu čega je kompanija "Adrija Luksko" sa sedištem u Luksemburgu, koja je imala milionsku zaradu, dobila podsticaje države, resornog ministarstva, 2014, i to na 10 godina. Javnosti je ostalo nepoznato koliko novca, na ime podsticaja, dobija ova kompanija. Odgovor nismo dobili ni od Komercijalne banke, koja je odobrila ovoj kompaniji kredit u vrednosti od 60 miliona evra. Ne zna se da li je "Adrija Luksko" počela da vraća novac.

ĆUTE O TOME ZAŠTO NE NUDE SPORT KLUB

KOMPANIJA "Junajted grupa" već danima ne odgovara na naše pitanje zbog čega u svojoj ponudi "Telekomu Srbije" ne nudi sve svoje kanale, već samo N1. I u ponedeljak smo ih podsetili na ovo pitanje, ali odgovora nije bilo.