Opstanak pčela u Srbiji ugrožen: Udruženja traže da se zabrani prskanje komaraca

J. Subin

28. 12. 2019. u 17:00

Опстанак пчела у Србији угрожен: Удружења траже да се забрани прскање комараца

Foto: Tanjug/Z.Žestić

Stručnjaci: Nije moguće ukinuti tretiranje insekata

SAVEZ pčelarskih organizacija Srbije i NALED pokrenuli su onlajn peticiju za sve građane koji žele da podrže borbu za očuvanje pčela. Kako se navodi u zahtevu, opstanak pčela u Srbiji je ugrožen, jer deo opština i gradova tretira komarce i krpelje iz vazduha, što zahteva veću upotrebu pesticida. S druge strane, stručnjaci tvrde da je nerealno da se zabrani zaprašivanje komaraca, jer bi time bilo ugroženo zdravlje stanovništva.

Kako je izjavio Rodoljub Živadinović, predsednik SPOS, oni žele da spreče da pčele postanu ugrožena vrsta. Uz to, upozorava da postoje gradovi u kojima je zabeleženo tretiranje komaraca iz vazduha i do 20 puta godišnje. Živadinović tvrdi da čak i u novembru, kada komaraca nema, pojedine lokalne samouprave to rade i to samo da bi potrošili nabavljene količine pesticida.

- Među potpisnicima deklaracije našlo se 20 vojvođanskih gradova i opština - kazao je Živadinović. - Svima ćemo slati predloge za bolje koordinisanje aktivnosti sa poljoprivrednicima. U izradi je i mapa opština koje su odustale od tretiranja komaraca i krpelja iz vazduha.

Pročitajte još - UGINUĆE VIŠE OD 80 MILIONA PČELA U KIKINDI: Prskali bilje, istrebili pčele

Ipak, dr Marija Zgomba, profesor fitofarmacije na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, objašnjava da postoji zakonska regulativa koja jasno objašnjava kako se tretiraju komarci i krpelji iz vazduha. Ona napominje da prskanje mora najaviti najmanje 48 sati ranije, kako bi se ostavilo vreme da pčelari reaguju i sklone i zatvore pčele u košnice.

- Svi koji su uključeni u zaprašivanje komaraca su dužni da obaveste pčelare, a to se najviše odnosi na lokalne samouprave, jer su one naručioci posla - objašnjava prof. dr Zgomba. - Kada bi to sve bilo u redu, ne bi dolazilo do ovih problema, kojih ima sve više i više. Uginuće pčela zbog prskanja je posledica neadekvatnog obaveštavanja. Jer, sigurno je da zbog javnog zdravlja i potencijalnih bolesti, koje mogu da se prenesu krpeljima i komarcima, nije moguće zabraniti prskanje iz vazduha. Naročito što su nove, invanzivne vrste, najveći prenosioci patogena, kojih nije ranije bilo na ovim prostorima.

PESTICIDI VEĆI PROBLEM

KAKO prof. dr Zgomba naglašava, uslov svih uslova je obaveštavanje, ali ne samo u lokalnim listovima i na radio-stanicama, koje niko i ne sluša, već da veliki mediji budu ti koji će se uključiti u ovaj posao. Uz to, potrebno je i da udruženja pčelara budu obaveštena, kako bi dalje preneli svojim članovima. Svakako, za pčelare i pčele još veći problem su poljoprivrednici i neadekvatno i nekontrolisano tretiranje biljaka opasnim pesticidima i insekticidima.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

neko iz mase

28.12.2019. 17:21

Pa ne prskaju ih ni ovako kad treba, veći je tu problem prskanje voćnjaka al opet ako ne poprskam na vreme šljivina osa i gamad će uništiti sav rod. Prskanje komaraca se uvek najavi tako da imaju priliku da zatvore pčele tih sat do dva. Tu verovatno postoji neki drugi problem jer 80-tih godina se prskalo avionima pa je opet pčela bilo u izobilju.

sale

28.12.2019. 17:23

kaliko ja znam ima bioloska sredstva za prskanje komaraca!?. znam da to ima u nemackoj.

Zuzu

28.12.2019. 17:53

Istrebili smo ih skoro. Jescemo GMO dok ne pobuljavimo. Nije med za štetočine.

mika

28.12.2019. 18:28

Nisu VOĆARI krivi za primenu pesticida, već FARMACEUTSKA MAFIJA i to na svetskom nivou. Pitanja ima mnogo ali ja bih jedno... Pre 20god dva do tri puta su se prskala stabla voća, a koliko puta danas. I ne postoji taj koji će mi reći da su srestva pre 20 god bila karcogena a danas se prska od 12 do 20 puta i ova navodno nisu štetna. Ljudi su bili zdraviji i jeli zdraviju hranu