Arsen Đurić: Vreme je za investiranje u sela, opština Čajetina će stati rame uz rame sa Antalijom

V. N.

utorak, 05. 11. 2019. u 15:15

Арсен Ђурић: Време je за инвестирање у селa, општина Чајетина ће стати раме уз раме са Анталијом

Arsen Đurić

Arsen Đurić zamenik predsednika Opštine Čajetina o budžetu, ulaganju u infrastrukturu i kapitalnim investicijama

ZLATIBOR - Urađeno je mnogo toga - pet kapitalnih projekata dovedeno je do kraja, pa će novi budžet Opštine Čajetina biti rasterećeniji i usmeren prema čajetinskim i zlatiborskim selima - najavljuje Arsen Đurić, zamenik predsednika Opštine Čajetina. U planu su značajna ulaganja u infrastrukturu, jer je ruralni razvoj, uz turizam, perspektiva i okosnica boljitka cele zajednice.

- Budžet za iduću godinu ćemo usvojiti početkom decembra. Jasno će se videti povećanje pozicija za osnovnu infrastrukturu. To znači da ćemo mart i iduću građevinsku sezonu dočekati spremni, uz potpisane ugovore sa izvođačima radova. Dešavalo se da nas pojedini izvođači koče, nekad zbog većeg obima posla, a ponekad zbog nezadovoljavajućeg kvaliteta izvedenih radova. Takve sankcionišemo, a kvalitet je ono što očekujemo za znatnu sumu novca koju odvajamo za izgradnju infrastrukture - naglašava Đurić.

On ističe da u opštini sa 18.000 stanovnika, gradnja puteva mora da prati ekspanziju turizma i ulaganja u značajne projekte.

- Do sada je asfaltirano oko 100 kilometara seoskih puteva. Paralelno se investira u puteve u naseljima, koja beleže porast broja stanovnika, kako na Zlatiboru, tako i u Čajetini. Ulaganja u osnovnu infrastrukturu tokom 2019. godine su bila smanjena zbog završetka kapitalnih investicija. Naš plan je da do 2020. godine imamo asfaltirane sve zaseoke puteve na teritoriji opštine. Plan je preambiciozan od početka, ali ćemo ga ostvariti uskoro, jer u narednu godinu ulazimo finansijski rasterećeni.

AKVAPARK U NASELjU GAJEVI Izgradnja akva-parka je stara ideja čelnika Opštine Čajetina. Ovakav sadržaj predviđen je i Planom detaljne regulacije. - Obavili smo razgovore sa nekoliko investitora. Najizvesnije je da će privatni investitori u naselju Gajevi graditi akva-park. Očekujemo realizaciju ove značajne investicije, koja će poboljšati ukupnu turističku ponudu - kaže Đurić.

Pored znatno većih ulaganja u puteve i javnu rasvetu, kao i u poljoprivredne podsticaje, narednu godinu će obeležiti početak izgradnje vodovoda "Sušičko vrelo". Kancelarija za javna ulaganja je Opštini Čajetina odobrila deo novca za zamenu cevovoda i izgradnju rezervoara od 2.000 kubika na Zlatiboru, kao i za prijem vode sa Ribničkog jezera. Projekat za "Sušičko vrelo", novo vodoizvorište za potrebe građana na celoj teritoriji opštine, u fazi je odobravanja. Realizacija ova dva projekta obezbediće kvalitetno vodosnabdevanje u narednih 100 godina.

- Treba istaći da smo u prethodnom periodu stigli do poslednje faze izgradnje gondole, postrojenja za preradu otpadnih voda, zatim da je rekonstruisana i proširena sportska hala u Čajetini, koja je sada reprezentativno i velelepno zdanje. Sportska hala u Čajetini biće dograđena u dogledno vreme, dobiće bazen sa pratećim sadržajima i smeštajnim kapacitetima. Tu je potrebna podrška države, i nadam se da ona neće izostati. Uz još 10 sportskih otvorenih terena koje imamo, naša opština će stati rame uz rame sa Antalijom i sportskim centrima u Sloveniji poznatim po sportskom turizmu - ističe Đurić. - Važno je reći da smo sportsku halu na Zlatiboru kupili po ceni od nepunih 170 evra po kvadratnom metru, a neka drugi sude da li je to dobar poslovni potez u sredini gde kvadratni metar košta od 2.000 evra pa naviše. Hala je kupljena sa smeštajnim kapacitetima i pratećim sadržajima, čime je zaokružena celina razvoja sportskog turizma.

PROČITAJTE I: Brojilo se od 1. decembra okreće ka skupljoj strani: Struja odnosi više od pet odsto troškova naših domaćinstava

Zlatibor je dobio reprezentativan, savremen Kulturni centar. Reč je o investiciji na koju se čekalo decenijama i koja ima veliku važnost za stanovništvo i turiste, a mesto je okupljanja ljudi iz sveta kulture i umetnosti.

- U Kulturnom centru sada imamo pozorišnu salu, bioskop, likovnu galeriju... Biblioteka funkcioniše u ovom prostoru, a tu su i multifunkcionalne sale, smeštajni kapaciteti, kancelarije za udruženja... Od proleća, imaćemo stalni bioskopski repertoar, počeće da se koristi prostor za rad škola stranih jezika, plesa, muzike. Uskoro ćemo izgraditi i letnju otvorenu pozornicu i urediti parkovski prostor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije