Bor: Još 200 miliona u metalurgiju

Lj. T.

02. 08. 2019. u 11:38

Бор: Још 200 милиона у металургију

Foto Tanjug

"Ziđin" nastavlja sa investicijama u Bor: investiraće 200 miliona dolara u obnovu, doradu i izgradnju ovdašnjih metalurških pogona. Kinezi su već uvećali proizvodnju bakra do te mere da su im sadašnji kapaciteti - premali

KINESKA rudarska kompanija "Ziđin", koja je, sa 63 odsto vlasništva, većinski vlasnik u bivšem RTB "Bor", investiraće 200 miliona dolara u obnovu, doradu i izgradnju ovdašnjih metalurških pogona - saznaju "Novosti". Prema informacijama našeg lista, Kinezi žele da najpre najsavremenijim tehnološkim metodama prošire kapacitet borske topionice. Naime, "Ziđin" želi da se ovaj borski metalurški agregat, u kome se topi koncentrat bakra, sa sadašnjih 80.000 tona godišnje preuredi tako da u njemu posle ugrađivanja nove opreme može da se preradi čak 200.000 tona te sirovine godišnje.

Razlog za ovu investiciju je to što su Kinezi već uvećali proizvodnju bakra do te mere da su im sadašnji metalurški kapaciteti postali - premali. Zato se očekuje i proširenje Rudnika bakra "Majdanpek", kao i otvaranje novih rudnika iz nekadašnjeg RTB. "Ziđin" takođe uveliko radi na otvaranju gornjeg dela podzemnog ležišta bakra i zlata "Čukaru peki", tako da se predviđa da će se u roku od pet godina ovde proizvoditi do 200.000 tona bakra.


PROČITAJTE JOŠ: Internet duž celog Moravskog koridora

Deo novca "Ziđin" planira da investira u izgradnju nove, najsavremenije fabrike sumporne kiseline. Konačno, "Ziđin" želi i da sruši postojeću Elektrolizu, pogon u kome se obavlja finalna faza dobijanja bakra čistoće 99,99 procenata, i koji je sa radom počeo pre više od pola veka. Plan je da se napravi novi, najsavremeniji pogon.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije