Интернет дуж целог Моравског коридора

С.БАБОВИЋ

01. 08. 2019. у 12:08

Интернет дуж целог Моравског коридора

Фото С.БАБОВИЋ

Јавни увид у нацрт Просторног плана за аутопут Појате-Прељина. Ова новина значајна је за одвијање безбедног саобраћаја на коридору, будући да ће се користити за обавештавање путника о разним ситуацијама на аутопуту

ЗНАЧАЈНА новина која ће бити уведена дуж 112 километара будућег Моравског коридора је интернет на целом аутопуту Појате-Прељина, подвукли су пројектанти Саобраћајног института – ЦИП, на састанку у Градској управи у Крушевцу, поводом јавног увида у нацрт Просторног плана новог аутопута.Дигитални коридор подразумева постављање оптичког кабла који ће омогућити интернет-конекцију дуж целог коридора, док ће на свим петљама и одмаралиштима бити базне станице које ће омогућавати функционисање сложеног система.

Ова новина значајна је за одвијање безбедног саобраћаја на коридору, будући да ће се користити за обавештавање путника о разним ситуацијама на аутопуту.

-Проћи ћемо свих седам јединица локалних самоуправа којих се коридор непосредно тиче, како би у разговору са грађанима могли да представимо планска решења, док би колико је то могуће,грађани добили усмени одговор на питања-напомиње Ђорђе Милић, помоћник министра грађевинарства.-Позивамо грађане да активно учествују у јавном увиду, да доставе примедбе и у писаном облику, тако да ћемо 26.августа у Чачку на јавној седници комисије разматрати добијене сугестије.

Прочитајте још - Моравски коридор са 10 излаза

Експропријација земљишта на територији Крушевца где ће проћи будући коридор почела је овог пролећа потписивањем првих 30 решења са власницима земљишта на две катастарске општине, КО Бивоље и КО Лазарица.

-Ми смо већи део експропријације одрадили, у питању је скоро 2.000 решења-предочава градоначелница Крушевца Јасмина Палуровић. -Остају у мањем броју, нека друга решења и поравњања,која треба да се ураде. Грађани су задовољни проценом Пореске управе која је одредила 200 динара по метру квадратном за пољопривредно земљиште, односно накнадни обрачун у зависности од постојања културе или неких објеката на терену.

Градоначелница наводи да је Градска управа била максимално ангажована како би што пре решила административна питања која се тичу Моравског коридора, као и да је та експедитивност била кључна да радови на изградњи будућег аутопута стартују управо на територији Крушевца. Приликом изградње просторног плана за Моравски коридор,који повезује централне делове Србије са коридорима 10 и 11,а непосредно, и већа насељена места на том потезу(Ћићевац,Сталаћ,Куршевац,Трстеник,Врњачка Бања, Краљево,Чачак),радила се и процена утицаја буке на стамбене и друге објекте где бораве људи, како би се поставила одговарајућа заштита.

Фото С. БАБОВИЋ

На територији Расинског округа, радиће се реконструкција постојећих и изградња нових насипа као заштита од плављења Западне Мораве, као и регулација саме реке. Планиране су и две петље Крушевац-исток и Крушевац-запад, са могућношћу пројектовања нове заобилазнице, будући да ће се искористити постојећа путна инфраструктура. Десна страна аутопута биће постојећа обилазница, а надограђиваће се лева страна коловоза.

Прочитајте још - Моравски коридор 800 милионa евра

ПРИМЕДБЕ

КАКО је раније саопштено из Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, физичка и правна лица примедбе на Нацрт просторног плана подручја посебне намене инфраструктурног коридора аутопута Е-761, деоница Појате – Прељина, могу доставити у писаној форми градској или општинској управи у току трајања јавног увида, закључно са 16. августом. Примедбе се могу проследити и директно Министарству грађевинарства, Сектор за планирање и урбанизам. Процењена вредност целог коридора је око 800 милиона евра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације