Katastar od danas dostupan građanima

Tanjug

15. 04. 2019. u 09:13

Građani Srbije od danas ponovo mogu da dobiju usluge u službama za katastar nepokretnosti, u skladu sa Odlukom o minimumu procesa rada u RGZ-u, a koju je doneo direktor te institucije Borko Drašković

Катастар од данас доступан грађанима

Katastar u Novom Sadu / Foto D. Dozet

Građani Srbije od danas ponovo mogu da dobiju usluge u službama za katastar nepokretnosti, u skladu sa Odlukom o minimumu procesa rada u RGZ-u, a koju je doneo direktor te institucije Borko Drašković na osnovu uredbe Vlade Srbije.

Utvrđeno je da zaposleni mogu organizovati štajk, ali tako da ne ugroze javni interes, opštu sigurnost, sigurnost lica i imovine, kao i funkcinisanje zavoda.

Odlukom, koja je doneta na osnovu Uredbe Vlade Srbije, određuje da za vreme trajanja štrajka u svakoj od užih organizacionih jedinica za minimum procesa rada neophodno obezbediti rad 30 posto od ukupnog broja zaposlenih.

U odluci su navedeni poslovi koji se i u vreme trajanja štrajka moraju obavljati u celini i to u sektorima informatike i komunikacione tehnologije, geodetskih poslova, strateškog razvoja, pravnih poslova, nadzora i kontrole, kao i u sektoru za katastar nepokretnosti.

Katastar nepokretnosti i u vreme štrajka izdavaće kopije katastarskih planova i uverenja iz elaborata i baze premera koji se izdaju u sedištu Zavoda, radiće i prijemne kancelarije u Služabama za katastar nepokretnosti, strankama će biti omogućeno da podnose zahteve za upis i izdavanje lista nepokretnosti, a biće omogućen nesmetan prijem i ekspedicija pošte.

Sektor za katastar nepokretnosti u vreme štrajka obavljaće i poslove u vezi s premerom i izdavanjem kopija planova od značaja za bezbednost zemlje, omogućiće nesmetani rad Komisija za izlaganje na javni uvid podataka o nepokretnostima odnosno ulaz svim strankama u prostorije gde se izlaganje obavlja, kao i izdavanje ovlašćenim geodetskim organizacijama zahtevanih podataka, navedeno je u odluci direktora RGZ. Ulaz u poslovne prostorije Službi za katastar nepokretnosti i sedišta RGZ ne sme biti zaključan za vreme radnog vremena, navodi se u Odluci o minimumu procesa rada, a kontrolu ulaza i izlaza, odnosno obezbeđenja za vreme štrajka, mogu da sprovode samo ovlašćena lica zavoda.

Zaposleni koji hoće da rade, ne smeju biti sprečeni da izvršavaju "poslove svog radnog mesta", niti im se sme sprečavati korišćenje sredstava za rad kojima se koriste pri obavljanju poslova, dodaje se u odluci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Hisar

16.04.2019. 10:56

U tom sektoru vlada višedecenijski javašluk,mito i korupcija.Internet pretraga od strane građana im neodgovara zbog javnosti navedenog,kao i smanjenim mogućnostima "muvanja".

mara

17.04.2019. 15:15

@Hisar - Razlo za strajk je upravo diitalizacija, sprecavanje korupcije i "lova u mutnom" od strane pojedinih nazovi "sluzbenika" katastra. Upravo su ti i takvi "sluzbenici" inicijatori strajka jer im izmice laka zarada ogromnih para bez imalo muke iz ruku. Opste je poznato da su neki od tih nazovi "sluzbenika" povezani sa muljatorima iz agencija za nekretnine, pa cak i nekim advokatima u tim prljavim poslovima, koji posreduju izmedju gradjana kojima je usluga hitna i tzv "sluzbenika" katastra.