PRETRAŽIVAČ NA SAJTU NBS OTKRIVA: Koje skrivene troškove banke zaračunavaju

D. I. KRASIĆ

20. 03. 2019. u 19:02

Odlazak "u crveno" na godišnjem nivou plaća se i do 34 procenta zaduženja

ПРЕТРАЖИВАЧ НА САЈТУ НБС ОТКРИВА: Које скривене трошкове банке зарачунавају

NBS, foto Tanjug

DOZVOLJENI minus i dalje je ubedljivo najskuplja pozajmica koju građani u Srbiji mogu da zajme od banke. Kamatne stope na godišnjem nivou kreću se do čak 34 odsto, i to pod uslovom da se ni dinar ne sklizne preko odobrenog limita. Međutim, pojedinim bankama nije dovoljno što naplaćuju kamatu na dozvoljeno prekoračenje, već građanima zaračunavaju i dodatne naknade, u zavisnosti od visine pozajmice.

Na internet-stranici Narodne banke Srbije od sada je dostupan pretraživač na kojem može da se vidi koliko tačno banke zaračunavaju na ime naknada za 14 najčešćih usluga, među kojima je i dozvoljen minus. Već je uobičajena praksa da korisnik zahtev za odobravanje ove pozajmice banci može da podnese tek kada mu na račun "legne" bar jedna plata ili penzija, a često i cele tri uplate. Uz zahtev, banka povlači izveštaj Kreditnog biroa, koji košta 246 dinara, a klijent mora da kupi još i menicu. NJu popunjava i predaje banci na ime garancije da će otplatiti dug. I ovo je, najčešće, sav dodatni trošak, mimo visoke kamate, koju korisnik mora da plati banci da bi dobio pravo da koristi dozvoljeni minus. Ali, uvek ima izuzetaka.

Sudeći prema podacima sa pretraživača NBS, od 27 banaka u Srbiji, čak deset naplaćuje dodatne naknade, najčešće na ime "uspostavljanja usluge" dozvoljenog minusa, a ređe i na "korišćenje usluge". Neke u okviru tih naknada zaračunavaju pomenutu menicu i izveštaj Kreditnog biroa.

Pročitajte još - Sve provizije na sajtu NBS

Tako AIK banka za "start paket tekući račun A" i "dinarski platni račun" naplaćuje jedan odsto od iznosa odobrenog dozvoljenog prekoračenja računa. API banka (nekadašnja Moskovska) zaračunava takođe jedan odsto, a minimum 200 dinara za sve kategorije tekućih računa koje imaju pravo na ovu pozajmicu, uključujući i račune za penzionere.

EFEKTIVNA STOPA ZA razliku od nominalne kamatne stope, efektivna stopa prikazuje ukupnu cenu neke bankarske usluge. Tako je "efektivno" najskuplji minus u Zberbanci, za korišćenje dozvoljenog minusa u okviru "elit" paketa tekućeg računa 60,49 odsto.

Poštanska štedionica naplaćuje trošak uspostavljanja, odnosno korišćenja usluge dozvoljenog minusa 600 dinara za zaposlene, a 300 dinara za penzionere. U ovom slučaju se ne navodi da se uz to naplaćuje i trošak menice i Kreditnog biroa.

Kredi agrikol banka kod dve vrste paketa tekućih računa (privilege i confort) za odobrenje dozvoljenog minusa klijentima uz izveštaj Kreditnog biroa i trošak menice naplaćuje i premiju osiguranja od posledica nesrećnog slučaja, jednokratno 0,0625 odsto od iznosa odobrenog limita i trajanja dozvoljenog prekoračenja u mesecima.

Erste banka korisnicima minusa naplaćuje jednokratnu naknadu za odobravanje ove pozajmice u visini od jedan odsto, kao i naknadu za administriranje u istom procentu, koja se naplaćuje godišnje.

Eurobanka je ovu proviziju prikazala na sledeći način: ako se minus odobrava na rok do 12 meseci, naknada je 400 dinara, a ako je na 24 meseca, naknada je 500 dinara. Jubmes banka naplaćuje jednokratno 500 dinara, uz menicu i izveštaj Kreditnog biroa.

Zberbanka za odobravanje minusa naplaćuje dve menice, izveštaj Biroa, jedan odsto od iznosa (a minimum 200 dinara, odnosno maksimum 1.000 dinara), dok Sosijete uz jednu menicu, izveštaj Biroa, naplaćuje još jedan odsto od iznosa, a minimum 300 dinara.ZA POLJOPRIVREDNIKE JOŠ SKUPLJE

SVE banke imaju po nekoliko vrsta "paketa" tekućih računa. Najjeftiniji je osnovni, a najskuplji su oni koji podrazumevaju po nekoliko kartica, osiguranje za slučaj nezgode, osiguranje od gubitka posla... Pojedine banke posebno izdvajaju račune za poljoprivrednike. U jednoj od njih, OTP banci, trošak odobravanja dozvoljenog minusa poljoprivrednicima je čak dva odsto od iznosa, odnosno minimum 2.000 dinara! Istovremeno, ova banka klijentima na ime odobravanja minusa zaračunava 300 dinara troška za uspostavljanje usluge.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Sumnjivo lice

20.03.2019. 21:22

Bas im hvala sto su nam dali pretraživač da nas stiti od lesinarenja ali ko tim bankama daje dozvolu da glume drzavu u državi i zakonito nas pljačkaju? Sve neki dobri i loši policajac. A mi naivniiiii pa ne znamo da su ista fela.