Gorenje hladi samo iz Valjeva

B. PUZOVIĆ

12. 03. 2019. u 17:02

Горење хлади само из Ваљева
Kineska kompanija "Hajsens grupa" gradi novu fabriku rashladne tehnike u Srbiji, koja će biti centar za čitavu Evropu. U hali kapaciteta 750.000 uređaja godišnje, posao za još 1.000 radnika

FABRIKA "Gorenja" u gradu na Kolubari postaće centar za proizvodnju rashladne tehnike "Hajsens grupe" u čitavoj Evropi. U Valjevu će naredne godine biti izgrađena nova proizvodna hala, s kapacitetom od 750.000 uređaja godišnje, angažovanjem lokalnih dobavljača. Posle puštanja u rad krajem 2020. godine, zapošljavaće dodatnih 1.000 radnika.

Od 1. aprila, fabrikom "Gorenje Valjevo" rukovodiće novi direktor iz Srbije Dejan Milutinović. Valjevska fabrika ima 1.300 zaposlenih, a prošle godine ostvarila je više od 17 milijardi dinara prihoda prodajom rashladnih uređaja na tržištima Srbije, Nemačke, Rusije, Češke i Mađarske.


PROČITAJTE JOŠ:
Da žene ravnopravno asfaltiraju

- Ove godine sledi selidba proizvodnje svih frižidera i posebne linije ugradnih hladnjaka iz Velenja u Valjevo i trebalo bi da bude završena u aprilu - rekao je Simon Kumer, direktor "Gorenja Valjevo". - Ukoliko tome dodamo i izgradnju nove proizvodne hale na prostoru nekadašnje fabrike "Elind", u narednom periodu "Gorenje Valjevo" će postati centar za rashladnu tehniku "Hajsens grupe" u Evropi.

Prema rečima članice uprave "Gorenja" Stanke Pejanović, prošlogodišnjim strateškim partnerstvom sa "Hajsens grupom", liderom u proizvodnji elektronike i aparata za domaćinstvo na azijskom tržištu, postavljeni su temelji za još snažniji razvoj. Ovo partnerstvo će omogućiti pristup novim tržištima, ali i unapređenje poslovanja u Srbiji.


PODRŠKA DUALNOM

U PROTEKLE četiri godine "Gorenje" je u Valjevu uložilo 220.000 evra u sportske klubove, kulturne institucije, dobrotvorne organizacije, pojedince... Uz otvaranje novih radnih mesta, u sklopu projekta dualnog obrazovanja u Srbiji, u valjevskoj fabrici biće nastavljen unapređen program prakse sa srednjoškolce i studente, uz mogućnost daljeg profesionalnog usavršavanja u "Gorenju".


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Andreja Analiticar

12.03.2019. 19:49

Kupci iz Srbije i Sveta imaju jedno vazno pitanje: Dali ce vam proizvodi da traju samo jednu godinu?

Економиста

13.03.2019. 17:12

Колико Србија и Ваљево дају новца за ово?, Колико је фабрика уплатила пореза, колике су плате и какви су услови рада. Да ли се поштују сви прописи?