Да жене равноправно асфалтирају

С. БУЛАТОВИЋ

08. 03. 2019. у 19:01

Да жене равноправно асфалтирају

Depositphotos

Путно предузеће "Коридори Србије" прави свеобухватну студију о родној равноправности у саобраћају. Циљ је унапређивање пружања услуга превоза, тако да услуге укључују потребе оба пола

ДА ли су родни стереотипи одговорни што у изградњи путева не учествује више жена? Да ли се због узнемиравања у јавном превозу жене мање крећу, па чак и ређе запошљавају? Како то путеве и јавни превоз користе даме у Србији, а како јачи пол? Ово су нека од питања на која одговор треба да да Студија о родној равноправности у сектору саобраћаја. Документ, на захтев Министарства саобраћаја, наручују "Коридори Србије", плаћају из кредита Светске банке намењеног градњи Коридора 10, а израда ће коштати најмање 270.000 евра.

Министарка грађевинарства Зорана Михајловић, која је истовремено на челу Координационог тела за родну равноправност, прошле године је потписала Декларацију ЕУ о једнаким могућностима жена и мушкараца у сектору транспорта. Договорили су се са Светском банком и "Коридорима Србије" да се уради свеобухватна студија, која ће пружити јасне смернице и препоруке за прву националну стратегију у овој области. "Коридори" су зато недавно објавили три јавна позива. Тражили су израду студије, индивидуалног консултанта, аналитичара за родну равноправност и индивидуалног консултанта, стручњака за комуникације за родну равноправност. Током осмомесечног ангажмана први ће коштати око 12.000, а други око 8.000 евра. Сама студија је процењена на 250.000 евра.

- Главни циљ овог задатка је да пружи податке који ће пре свега бити усмерени на разумевање и утврђивање родних образаца у сектору транспорта и поређења са земљама ЕУ - објашњавају у Министарству саобраћаја. - Циљ је унапређивање пружања услуга превоза тако да услуге укључују потребе и жена и мушкараца, унапређивање задовољства корисница и корисника друмског, железничког, ваздушног и водног саобраћаја, са посебним акцентом на јавни превоз. Очекујемо стварање бољег приступа могућностима запошљавања жена, побољшање њиховог напредовања на радном месту и повећање броја жена запослених у овом сектору на свим нивоима.

МАЛО ВОЗАЧА ЖЕНЕ чине 21 одсто запослених у транспорту и комуникацијама у Србији, док су преосталих 79 одсто мушкарци. Ове бројке су у складу са подацима Европске уније - наводи се у тексту јавног позива. - На глобалном плану, жене имају тенденцију да буду превише заступљене на одређеним нивоима и занимањима. То су администрација и људска права, а мање њих заузима улоге као што су инжењери, оператери опреме, возачи или менаџери.

У "Коридорима" објашњавају да је Светска банка прихватила предлог Министарства да се израда студије финансира преосталим средствима из кредита за изградњу Коридора 10. Министарство је пројектне задатке проследило "Коридорима".

- Задатак консултаната је пружање помоћи Министарству саобраћаја и Координационом телу за родну равноправност у изради свеобухватне студије и анализе родне равноправности у сектору саобраћаја, заједно са препорукама и инструкцијама за израду националне стратегије за родну равноправност у сектору саобраћаја - кажу у "Коридорима". - С обзиром на то да су предметни поступци у току, још није познато која ће бити вредност наведених уговора. У овом тренутку су познате само процењене вредности предметних набавки.

САВЕТИ И ЗА ТОАЛЕТЕ

КОНСУЛТАНТ ће саветовати надлежне људе у транспортним компанијама како да њихове услуге буду родно равноправне. Препоруке могу да иду од побољшања инфраструктуре - тоалети, свлачионице на аутобуским и железничким станицама, аеродромима, лукама, терминалима. Како да прилагоде услуге - распоред, начин плаћања карата, али и да гарантују бољу безбедност - камере за надзор, боље осветљење.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

DESA

08.03.2019. 19:38

Ja sam u penziji a veci deo staza sa zenama sam proveo. Vecina u kriznim situacijama drhti kao prut, neke uspesno a neke neuspesno prikrivaju. Cast manjem delu. Ako se izbore same sa sobom postigle su cilj.

Зока

08.03.2019. 19:40

Боже, какве глупости, па ко брани женама да на 40 степени, уз асфалтна испарења, ринтају по путевима, нико се не пита зашто има далеко више жена у администрацији, просвети и медицини,нту нико није угрожен.

Разарач

08.03.2019. 23:24

Као ова на слици су најбоље за асфалтирање.