Brnabić sa Rufom: Ostvareno dosta iz aranžmana sa MMF

Tanjug

31. 01. 2019. u 18:53

Брнабић са Руфом: Остварено доста из аранжмана са ММФ

Ana Brnabić
Foto: Tanjug

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa šefom Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Džejmsom Rufom
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa šefom Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Džejmsom Rufom o dosadašnjim rezultatima u okviru programa Instrument za koordinaciju politika (PCI), koji Srbija sprovodi od jula 2018. godine, a na sastanku je konstatovano da je dosta učinjeno u ostvarenju zadatih ciljeva.

Posebno je istankuto da je Srbija u 2018. godini zabeležila odlične makroekonomske rezultate, te da će dalja realizacija aranžmana sa MMF-om tome dodatno da doprinse, saopštila je vladina kancelarija za saradnju sa medijima.

Kako se navodi, u protekloj godini ostvaren je rast BDP-a od 4,4 odsto, zabeležen je suficit od 32,2 milijarde dinara, a javni dug trenutno iznosi oko 50 odsto BDP-a.

Pročitajte još - Premijerka Brnabić završila uspešnu posetu Kolumbusu (Foto)


Džejms Rouf je istakao da je MMF zadržao svoju projekciju rasta BDP Srbije na 3,5 odsto za 2019. godinu, kao i da se nada da regionalna i globalna ekonomska situacija, a pre svega usporavanje nekih od vodećih evropskih ekonomija, neće uticati na taj rezultat.

Predsednica Vlade naglasila je da Srbija ulaže napore u jačanje IT i sektora usluga, istraživanje i razvoj i inovacije, što, uz dalje suzbijanje sive ekonomije, u velikoj meri može da doprinese rastu ekonomije Srbije.

Na sastanku, kome je prisustvovao i ministar finansija Siniša Mali, bilo je reči i o konkretnim planovima za 2019. i 2020. godinu i nastavku sprovođenja strukturnih reformi.

Novi aranžman Instrument za koordinaciju politika (PCI) trajaće do januara 2021. godine i ne podrazumeva finansijsku podršku, već je isključivo savetodavnog karaktera.

Misija MMF-a boraviće u Beogradu do 5. februara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije