REKORDAN BROJ GOSTIJU U SRBIJI: Od turista 1,3 milijarde evra

V. N.

10. 01. 2019. u 08:46

Od 3,4 miliona putnika, svaki drugi iz BiH. Najposećeniji bili Beograd, Novi Sad, Kopaonik...

РЕКОРДАН БРОЈ ГОСТИЈУ У СРБИЈИ: Од туриста 1,3 милијарде евра

Foto M. Anđela

TURISTIČKIM radnicima će biti teško da ponove uspehe iz 2018. Jer, prošla godina je bila rekordna za srpski turizam. Broj turista je dostigao 3,4 miliona, ostvareno je 9,5 miliona noćenja, a devizni priliv je premašio 1,3 milijarde evra.

Ministar turizma Rasim LJajić rekao je da je lane u odnosu na 2017. za oko 12 odsto povećan broj turista. Broj stranih turista je oko 15 odsto veći nego godinu pre, što je povećalo i broj noćenja za oko 14 odsto i doprinelo rastu deviznog priliva za 13 odsto.

Prvi put je izjednačen broj stranih i domaćih turista, a ocena je da je tome znatno doprinela akcija deljenja vaučera pa se trend pada domaćeg turizma, započet još 2007, zaustavio.

Najviše stranih gostiju, njih oko 1,7 miliona prošle godine bilo je iz Bosne i Hercegovine, potom Turske i Kine, a zatim Nemačke i zemalja regiona. Beograd, Novi Sad, Kopaonik, Zlatibor i Vrnjačka Banja su najposećenije destinacije sa čak 55 odsto noćenja i deviznog priliva.

Pročitajte još - Turisti pune kasu

- Tu su i dve nove destinacije, Niš i Sokobanja, koje su se istakle tokom 2018. godine - kaže ministar LJajić. - Sokobanja je prvi put prestigla Novi Sad po broju noćenja i ušla u top pet destinacija sa rastom broja noćenja od preko 80 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

U maju će u Sokobanji biti otvoren veliki zabavni kompleks sa letnjom pozornicom i veštačkim jezerima, koji će poboljšati turističku ponudu tog mesta. LJajić je najavio i da bi u naredne dve godine Srbija trebalo da dobije tri obnovljene turističke destinacije, koje bi, uz već postojeće, sačinjavale top deset odredišta u Srbiji koje turisti najviše posećuju.

VAUČERE ŽELI 1.000 UGOSTITELJA SVI zainteresovani građani Srbije mogu da se prijave za turističke vaučere u iznosu od po 5.000 dinara. U budžetu su planirana sredstva za 100.000 vaučera. Do sada se prijavilo 148 ugostitelja, a očekuje se da ih bude oko 1.000 koji su spremni da prihvate turiste sa vaučerima.

To su, kako je istakao, region donjeg Podunavlja, oblast oko Palića i Divčibare. Samo u razvoj donjeg Podunavlja kao nove turističke destinacije trebalo bi da bude uloženo 13 miliona evra iz IAP fondova Evropske unije (EU). Na nalazištu Feliks Romulijana će se graditi veliki centar za posetioce sa smeštajnim kapacitetima.

Na Paliću se, u saradnji sa Gradom i Pokrajinom, gradi veliki akva, spa i velnes centar, a vrednost investicije je oko devet miliona evra.

- Mnogo očekujemo i od Divčibara, gde proslavljeni košarkaš Miloš Teodosić ulaže pet miliona evra za izgradnju hotela i velikog sportsko-rekreacionog centra sa fudbalskim i košarkaškim terenima - najavio je ministar.


BUGARI GRADE SKIJALIŠTE NA STAROJ PLANINI?

SA istočne - bugarske strane Stare planine, biće izgrađen zimski turistički centar "Midžor". Ovo najavljuju bugarski centralni mediji, uz konstataciju da ima zainteresovanih investitora koji su spremni da ulože svoj novac. Ovoj nameri usprotivile su se pojedine ekološke organizacije i Asocijacija parkova prirode Bugarske, međutim, najviše sudske vlasti u zemlji suseda presudile su u korist izgradnje zimskog centra, sa obrazloženjem da neće biti ugrožena staništa flore i faune. Na ovaj način, potencijalni investitori na istočnoj strani planine, dobili su zeleno svetlo pa se očekuje da će ova ideja biti i realizovana.

Na zapadnoj - našoj strani planine, znatno pogodnijoj, za sada je izgrađen samo zimski centar "Jabučko ravnište", međutim, on je poprilično nedostupan jer još uvek nema puta sa pirotske strane, odnosno sa Koridora 10 ka ovom centru. Među najmnogobrojnijim posetiocima Jabučkog ravništa su upravo imućniji Bugari. Izgradnja najavljenog skijališta sa bugarske strane tumači se kao predstojeća "borba za turiste", odnosno zaradu od njih.

(V. Ć.)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

prellee

10.01.2019. 09:34

Fina žetva deviznog priliva, mada to može još mnogo bolje. Srbija treba sam da nastvavi da radi na podizanju kvaliteta usluga i da svijet dolazi u Srbiju, pogotovo poslovni.

Posmatrač iz Nemačke

10.01.2019. 10:28

Dobro, i koliko je od tih "gostiju" pravih stranaca a koliko Srba iz okruženja ili gostiju koji redovno o praznicima dolze u posetu rodnom kraju iz dijaspore? Pouzdano znam da se u "turiste" ubrajaju i oni koji su "gastarbajteri" i redovno dolaze na odmore u svoje domove u SRB. Da li se i njihove devize koje itako i tako bi promenili u dinare, ubrajaju u "prihod od turizma"! To nam pojasnite a ne priče g. Ljajića da uveća sebe -jer kako ono beše -"statistika naša dika, što poželiš to naslika"!

Lex

10.01.2019. 11:19

Треба квалитативно анализирати те туристе. Срби из Републике Српске нису страни туристи (јесу формално из стране земље) али би било прецизније да се уврсте у категорију домаћих туриста. Очистимо реке, шуме и паркове од ђубрета за почетак. Образујте неке нове архитекте који нису изашли из СФРЈ архитектонског шињела. Требају нам нова српска аутентична јела. Зашто се не направи нпр. код Лесковца, уз аутопут (у оба правца), комплекс где би се служио искључиво лесковачки роштиљ?

PERICA

10.01.2019. 12:06

Iz Bosne je bilo 1.7 miliona turista? Pola Bosne doslo kao turísti da obidju Srbiju? I svi se smestili u hotele, i iznajmljene stanove kao svaki normalni turista? Da li ste vi normalni?

Milan

10.01.2019. 13:47

samo steta sto su prigradska naselja beograda zaboravljena..neka obidju malo turisti i oko beograda pa da vide kako izgleda pravi beograd!