PROTEST ČLANOVA INŽENJERSKE KOMORE: Pitaće se koliko i golubari

S. BULATOVIĆ

23. 10. 2018. u 07:28

Članovi Inženjerske komore u ponedeljak protestovali protiv izmena zakona o planiranju i izgradnji. Struci oduzimaju pravo da izdaje i oduzima licence, upozoravaju nezadovoljni inženjeri

ПРОТЕСТ ЧЛАНОВА ИНЖЕЊЕРСКЕ КОМОРЕ: Питаће се колико и голубари

ČLANOVI Inženjerske komore protestovali su u ponedeljak pred Skupštinom Srbije zahtevajući od poslanika da ne usvoje predložene izmene Zakona o planiranju i izgradnji, a od Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture da odustane od namere da im preuzmu najvažniji posao. Parlament upravo raspravlja o predlogu novog zakona koji bi Inženjerskoj komori oduzeo pravo da izdaje i oduzima licence svojim kolegama. Taj posao Ministarstvo namerava da poveri komisiji koju bi ono formiralo.

Ministarstvo građevinarstva tvrdi da je rad Inženjerske komore dva puta bio blokiran i da se licence nisu izdavale. Inženjeri odgovaraju da nisu u pravu, da su oni dali 58.000 licenci i da su dosad 19 oduzeli.

- Hoće da struka ne odlučuje da li je neko povredio pravila. To je nečuveno - ističe Saljahudin Muratović, član Inženjerske komore. - U Ministarstvu će pravnici odlučivati o licencama. Mi nismo sa druge strane države. Mi hoćemo da učestvujemo i da zakon bude kvalitetan. Ako nam uzmu ovlašćenja, mi ćemo biti na nivou Udruženja golubara. Nigde u Evropi ne postoji ovakvo rešenje. Jedino u Crnoj Gori tri ministarstva daju odobrenja inženjerima. Nije mi jasno zašto nas posmatraju kao neprijatelje. Mi hoćemo da učestvujemo. Mi nismo opozicija. Za prethodnu verziju zakona smo poslali 300 amandmana i nijedan nije usvojen. Potpuno nas ignorišu. Mi okupljamo 28.000 inženjera. Pa, to je intelektualna snaga. Hoće komoru da izopšte iz struke. Izbaciće nas iz Evropske asocijacije inženjerskih komora.


Na zamerke da se ovim predlogom gasi Inženjerska komora, Ministarstvo odgovara da nisu u pravu.

- Ono što Ministarstvo predlaže izmenama zakona jeste da se državi vrati povereni posao izdavanja licenci inženjerima, koji je 2003. godine poveren Inženjerskoj komori - navodi se u saopštenju. - Ministarstvo je bilo prinuđeno na ovaj potez, jer je u proteklom periodu rad Inženjerske komore Srbije dva puta bio blokiran čime je bilo ugroženo izdavanje licenci, što je moglo da ugrozi sve poslove u građevinarstvu i infrastrukturi.

APEL POSLANICIMA

INŽENJERSKA komora upozorava na još nekoliko novina, koje donose predložene izmene. Apeluju, između ostalog, na poslanike da ne dozvole da se menja namena zemljišta promenom urbanističkog projekta, bez prethodne izmene planskog akta. Traže da se odustane od zahteva da i najmanja preduzeća moraju da imaju "veliku licencu", jer bi ih to previše koštalo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Рашо

23.10.2018. 07:55

Све ће да ради и за све да се пита само један!

vesko

24.10.2018. 10:00

Ovi ne znaju ni protest da organizuju. Na slici, od 28.000 inženjera - na protestu ih ima do 18. Privilegije bez ikakve kontrole. Inače Inženjerska komora MORA da postoji, ali da radi.