Dina uz svaki tekući račun

D. I. K.

17. 08. 2018. u 12:50

Novi propis o izdavau kartica obavezuje banke da besplatno izdaju "dina" karticu novim korisnicima

Дина уз сваки текући рачун

Ilustracija

BANKE u Srbiji od petka su obavezne da svim novim korisnicima tekućih računa besplatno izdaju "dina" karticu. Na ovo ih obavezuje Zakon o međubankarskim naknadama, kojim banke svakom korisniku koji zahteva izdavanje platne kartice uz tekući račun, izdaju platnu karticu kod koje se transakcije obrađuju u platnom sistemu u Srbiji. Za sada jedino "dina" kartica ispunjava taj uslov.

- Pored toga, sve kartice koje ne ispunjavaju uslov domaće obrade transakcija, na svom isteku roka važnosti biće zamenjene karticama sa domaćom obradom transakcija - ističu u Narodnoj banci Srbije. - Na ovaj način, ostvaruje se još jedan važan cilj Zakona: upravljanje sistemskim rizikom u našem domaćem platnom sistemu, a u vezi sa kartičnim transakcijama.

Kako objašnjavaju u NBS, smisao ove odredbe jeste da se korisnicima omogući da uvek imaju najmanje jednu platnu karticu nad čijom obradom transakcija postoji efektivan nadzor domaće zakonom odgovorne institucije, odnosno NBS, i time im se garantuje pristup sredstvima na njihovom tekućem računu u slučaju nedostupnosti ili problema u radu sistema nad kojima institucije Srbije nemaju nadzor, niti bilo kakvo pravo uvida u njihovo poslovanje.


- Ovaj član zakona ne propisuje obavezno izdavanje i korišćenje bilo kog određenog brenda platnih kartica - ukazuju u NBS. - Svaki kartični sistem plaćanja koji omogući da se obrada transakcija obavlja u platnom sistemu u Republici Srbiji, ispunjava uslov da se kartica njegovog brenda izdaje uz tekući račun u skladu sa članom 9. stav 1. Zakona.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije