Svaki drugi dinar u budžetu naplatili carinici

Tanjug

17. 06. 2018. u 21:36

Uprava carine je od početka godine u budžet Republike Srbije prosledila rekordnih 225 milijardi dinara, a prednjači naplata PDV-a pri uvozu

Сваки други динар у буџету наплатили цариници

Foto Arhiva VN

Uprava carine je od početka godine u budžet Republike Srbije prosledila rekordnih 225 milijardi dinara, a prednjači naplata PDV-a pri uvozu, saopšteno je iz Uprave.

Ubiranje carinskih prihoda povećano je za 50 odsto u odnosu na 2013. godinu, čime je Uprava carine već premašila polovinu plana za ovu godinu, navodi RTS.

Porasla je i efikasnost u otkrivanju krijumčarene robe, što je, kako kažu, rezultat bolje organizacije, savremene opreme i dobre obuke carinika

Sve što je vrednije od 100 evra, a kopnom, vodom ili vazduhom stigne na neki od 76 graničnih prelaza, carini se, preneo je RTS.

"Na taj način mi smo ostvarili plan naplate u budžet za 51 odsto, već za pet meseci, a u odnosu na prošlu godinu bolji smo za 13 odsto. Prošle godine naplatili smo 500 milijardi dinara, što bi značilo da je svaki drugi dinar koji je naplaćen obezbedila carinska služba", rekla je Snežana Karanović, pomoćnik direktora Sektora za carinske postupke.

Pred carinicima su dva na prvi pogled suprostavljena zadatka, da omoguće brz promet putnika i robe uz sprečavanje zloupotreba. Najčešće se krijumčare - zlato, novac i droga, a načini za to su neiscrpni.

Načelnik Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja Ivan Ribić kaže da su nedavno sprečili krijumčarenja marihuane koja je bila sakrivena u žutim delovima kinder jajeta.

"Takođe smo nalazili oružje koje je bilo sakriveno u pečenom piletu, nalazili smo određenu količinu droge u punđi devojke u tri sata ujutro na jednom graničnom prelazu, nalazi smo toster koji je bio pun basnoslovno skupih satova", istakao je Ribić za RTS.

Sve što se zapleni prodaje se na javnim licitacijama koje organizuje Uprava carina, dok se devize za koje se sumnja da su stečene nelegalno prosleđuju u budžet.

Pokušaji krijumčarenja novca radi nelegalne trgovine ili finasiranja terorizma su u porastu.

"U protekle tri godine oduzeli smo 13 miliona evra, prošle godine 4,5 a za svega nekoliko meseci ove godine milion evra", kaže Karanovićeva.

Pored zaplene, akciza i "uvoznog PDV-a, "izvor prihoda su i carinske dažbine.

Već četiri godine zaredom Carina beleži rast naplate. Taj podatak je još značajniji ako znamo da su u istom periodu carinske stope zbog procesa pridruživanja Evropskoj Uniji, u proseku snižene za više od 12 odsto.

To je nadomešteno efikasnošću, kažu u Carini, dodajući da raspolažu najsavremenijom opremom, koja obuhvata 23 skenera, fiber optiku, pejdžere za radioktivnost i lasere za otkrivanje sastava bilo koje materije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

fradd

17.06.2018. 21:52

E? A ja mislio mi lideri regiona i šire u proizvodnji, investicijama i sl. Kad ono pola budžeta iz carine na uvoz. A druga polovina verovato iz akcize na naftu. Veselo.

penzionervolonter

18.06.2018. 08:17

@fradd - Ma ne , druga polovina je od akciza , poreza ,prireza, globa , taksi ,izmišljenih nameta itd ,itd !!!

Mikelis

18.06.2018. 03:09

Zato inspekcija za fiskalne racune nista ne radi, pa polovina fast foodova i restorana, dostave hrane ne kuca fiskalni racun.

f

18.06.2018. 08:53

"Sve što je vrednije od 100 evra, a kopnom, vodom ili vazduhom stigne na neki od 76 graničnih prelaza, carini se, " - a uskoro ce doneti zakon da se sa 100 evra sidje na 1 evro, pa ce otimati sve sto stignu

ostaobezposla

18.06.2018. 10:52

Carina će još više para prosleđiati u bužet jer je uvoz svake kodine sve veći . Paradoksalno je da sve više uvozimo pooljoprivredne proizvode ,jer su troškovi proizvodnje sve veći ,a cena prizvoda pada . Cena izvoznog proizvoda još više pada jer dinar nije stabilan , kao što kažu , nego jača . Od prošlegodine ojačao 5% ,a troškovi proizvodnje porasli 10% .

Niko

18.06.2018. 10:54

Ukinuti carine...i time omoguciti narodu da bolje zivi...neka neki ekonomista objasni cinjenicu : da npr.20 gajbi piva kupljenih u Ceskoj,moze sr odvezem u Berlin...a da to ne pravi nikakav problem...

neko

19.06.2018. 17:14

@Niko - Zatvoriti sav uvoz (a narocito meso) i pustiti da nasi ljudi rade...i zaradjuju

Darinka

18.06.2018. 23:26

Vredlo bi oformiti Fond zaplenjenih deviza ,kojim bi se finansirala Carina ,oprema itd .Nije rec o deviznim viskovima ,vec deviznim utajama .