Značajan doprinos ekonomskoj stabilnosti zemlje

utorak, 30. 01. 2018. u 16:08

Значајан допринос економској стабилности земље

Foto: Promo

Udruženje priređivača igara na sreću (UPIS) predstavilo izveštaj o uticaju na privredu i društvenoj odgovornosti za 2017. godinu
Industrija igara na sreću u Srbiji se poslednjih godina profilisala kao značajna privredna grana sa evidentim pozitivnim uticajem na privredu i društvo naše zemlje u celini, jedan je od zaključaka današnje konferencije za medije, na kojoj je UPIS predstavio ekonomske pokazatelje poslovanja i rezultate na polju društvene odgovornosti.

Govoreći o ekonomskim i finansijskim pokazateljima poslovanja direktor Udruženja Rade Karan poebno je naglasio da je direktan doprinos celokupne srpske industrije igara na sreću BDP Srbije u prethodnoj godini bio oko 130 miliona evra, a indirektan čak oko 500 miliona.

U osvrtu na poslovne rezultate kompanija članica koje pokrivaju oko 55 odsto tržišta posebnih igara na sreću, direktor UPIS-a je istakao„ U prošloj godini na ime svih vrsta poreza, taksi i naknada u državni budžet i budžete lokalnih samouprava uplaćeno je 25 miliona evra. Samo u poslednjih 5 godina na ime svih fiskalnih i parafiskalnih nameta državi je uplaćeno preko 80 miliona evra. Naše kompanije nemaju niti jednog dinara poreskog duga.

Pročitajte još - Od "Mocarta" u državnu kasu 18,3 miliona evra


Istovremeno redovno servisiramo i sve obaveze prema dobavljačima i tako i njima omogućavamo normalno poslovanje. Naši dobavljači imaju oko 45 hiljada zaposlenih što je oko 2 odsto od ukupno zaposlenih u Srbiji. Istovremeno, celokupna srpska industrija igara na sreću sa oko 12 hiljada zaposlenih ima daleko širu mrežu dobavljača sa, procenjuje se, oko 85 hilada zaposlenih. Inače, obaveze prema dobavljačima iz godine u godinu rastu, ne zbog povećanja obima našeg posla već isključivo zbog rasta cena i usluga“.

Direktor UPIS-a je posebno istakao činjenicu da su kompanije članice i u otežanim uslovima poslovanja uspele da sačuvaju broj zaposlenih i da ga povećaju za 1,5 odsto i to uglavnom sa mladim IT stručnjacima.

Podizanje svseti o potrebi jačanja društvene odgovornosti je i dalje u prvom planu. UPIS i njegove članice su lider ne samo u regionu već i šire kada su u pitanju društvena odgovornost, odgovorno priređivanje igara na sreću, prevencija zavisnosti i zaštita maloletnika. Projekat prevencije "Moguće je prekinuti" se sa uspehom i dalje provodi. Do sada, u saradnji sa Specijalnom bolnicom iz Drajzerove, edukovano je skoro 4.000 zaposlenih.

Istovremeno, UPIS i komapnije članice su učestvovali u brojnim socijalno-humanitarnim akcijma počev od pomoći teško oboleloj deci do podrške žrtvama porodičnog nasilja i ustanovama i organizacijama socijalne zaštite.

Nastavljeno je i sa pružanjem pomoći u okviru sporta, kulture i nauke. U Srbiji – zemlji košarke, u okviru akcije “Sto terena za jednu igru” obnovljeno je 56 terena za košarku uz učešće legendi ovoj trofejnog sporta. UPIS je nastavio i sa podrškom malim klubovima koji se takmiče u nižim rangovima.

Kompleti sportske opreme i rekvizita donirani su brojnim košarkaškim, atletskim, rukometnim, odbojkaškim i fudbalskim klubovima. Na taj način pruža se podrška lokalnom sportu koji opstaje zahvaljujući entuzijazmu lokalnih zaljubljenika.

Na kraju UPIS je najavio učešće komapnija članica na najvećem svetskom sajmu igara na sreću – LONDON ICE 2018 kao i učešće na konferenciji Evropske organizacije za regulaciju igara na sreću - EOGL.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Mili

31.01.2018. 18:30

Da li se igre na sreću nameštaju kada su u pitanju veliki iznosi odgovor daje podatak da od zatvaranja uplatnih mesta do emitovanja loto izvlačenja prođe pteko 2 sata a što je taman dovoljno da se snimi i /ili odabere kombinacija koja je unapred određena za potrebnu sumu. Unapred znaju koje brojeve od uplaćenih kombinacija ne smeju da izvuku da premija ne ode nekom drugom nego ubace alternativu unapred spremljenu. Uvek ista voditeljka isti monotoni glas i lep osmeh koji skreće pažnju sa problema