NAJPOZNATIJI Srbin na svetu, Nikola Tesla, da je živ svakako bi se postideo činjenice da se u zemlji njegovih predaka priključak na struju danas čeka 125 dana i da je najmanje 95 država efikasnije na tom planu. Srbija je u ovom segmentu postigla najgori plasman na poslednjoj Duing biznis listi Svetske banke. Ovog puta smo napredovali u četiri od deset ocenjivanih oblasti, ali smo u šest - skliznuli. Zadovoljna osvojenom 43. pozicijom po lakoći poslovanja, premijerka Ana Brnabić obećava da ćemo naredne godine stići među prvih 30.

Da bi se progurali među još poželjnije zemlje za investitore, Srbiji predstoje dalje reforme. I to pre svega u naplati poreza, zaštiti manjinskih akcionara i rešavanju stečaja. Premijerka se nada da će novi Zakon o stečaju, čiji je nacrt urađen još pre godinu dana, biti usvojen do kraja godine i da će unaprediti procedure i efikasnost stečaja.

- Vlada Srbije i ja lično veoma smo zadovoljni plasmanom Srbije. Sada se nalazimo na 43. mestu, ali očekujem da dogodine budemo među prvih 30 zemalja sveta - rekla je Ana Brnabić. - Izazov će biti veći, jer se teže napreduje kako se zemlja približava vrhu. Na globalnoj listi konkurentnosti, koju radi Svetski ekonomski forum, napredovali smo za 12 mesta, a prošle nedelje je Srbija u Beču proglašena kao najbolja zemlja u regionu jugoistočne Evrope po kriterijumima sprovedenih reformi. Ovo je za nas trostruka kruna za ovu godinu. Sve to pokazuje koliko se radi na unapređenju poslovne klime u Srbiji.

Pročitajte još: Gradilišta nam dižu rejting

Najveći napredak ove godine ostvaren je u kategoriji građevinskih dozvola i sada smo na desetom mestu u svetu. Bolji smo u osnivanju preduzeća, 32. na svetu, izvršenju ugovora 60. dok smo u prekograničnoj trgovini kao i lane na 23. mestu. Nazadovali smo u dobijanju kredita, 55. pozicija, i registrovanju imovine - 57. na svetu.

- Očekujem da deo problema reši i novi Zakon o katastru. Mora da se uspostavi e-katastar - istakla je Zorana Mihajlović, potpredsednik Vlade. - Očekujem da zakon ubrzo bude pred Vladom. Primena bi mogla da krene od januara sledeće godine.


NAMETI

PRIVREDA u Srbiji, kaže Svetska banka, plaća porez u proseku 33 puta godišnje, na to potroši 225,5 sati i skoro 40 odsto profita. Da bi se pomakli sa 82. pozicije, a bili smo lane 78, trebalo bi omogućiti elektronsku prijavu poreza na imovinu i omogućiti jednokratno plaćanje ovog nameta.

Pročitajte još: Brnabić: Suficit 80 milijardi, građani treba da budu ponosni

UBRZANE GRAĐEVINSKE DOZVOLE: KO JE ZASLUŽAN ZA NAPREDAK

SRBIJA je ubedljivo najbolje ocenjena po pitanju elektronskog izdavanja dozvola, ali se načelo pitanje - ko je zaslužan. Premijerka Ana Brnabić nije sakrila da veliki deo zasluga pripisuje Nacionalnoj alijansi za lokalni ekonomski razvoj. Sa ovom pohvalom, kamerama nije promaklo, nije se baš složila Zorana Mihajlović, ministar građevinarstva, u čijoj su nadležnosti građevinska odobrenja.

Zoranu Mihajlović, koja je i na čelu Zajedničke grupe za unapređenje pozicije Srbije na Duing biznis listi, ova pohvala je iznenadila i nasmejala:

- Mislim da nije važno ko je zaslužan, jer je to fantastičan rezultat jednog iskusnog i uigranog tima, koji nije mogao da se sprovede bez volje Vlade.