PRIVATIZACIJA GALENIKE: Ponude poslale beogradska i luksemburška firma

Tanjug

04. 10. 2017. u 21:10

"Glavni koverat" za privatizaciju farmaceutske kompanije "Galenika" otvoren je danas u 12 sati u Ministarstvu privrede

ПРИВАТИЗАЦИЈА ГАЛЕНИКЕ: Понуде послале београдска и луксембуршка фирма

foto Ž.Knežević

"Glavni koverat" za privatizaciju farmaceutske kompanije "Galenika" otvoren je danas u 12 sati u Ministarstvu privrede.


U predviđenom roku, za dostavljanje prijava za učešće u postupku prodaje kapitala "Galenike", koji je istekao 2. oktobra u 12 časova, stigle su dve ponude - kompanija Amicus SRB doo Beograd i Aelius Luksemburg - povezano lice EMS S/A iz Brazila.

Na današnjem otvaranju, pregledana je dokumentacija o identifikaciji ponuđača i ona kojom se dokazuje ispunjenost kvalifikacionih kriterijuma, rečeno je u saopštenju.

Komisija za sprovođenje postupka proverava dostavljenu dokumentaciju, nakon čega će predložiti ministarstvu privrede da odobri dostavljene prijave, odnosno da odobri dodatan rok za dopunu dokumentacije.


PROČITAJTE JOŠ: U trci za "Galeniku" dve firme

Otvaranje koverti koje sadrže podatke o finansijskoj ponudi uslediće tek kada se utvrdi da je dokumentacija dostavljena u okviru koverta "podaci o ponuđaču" u potpunosti u skladu sa pravilima postupka.

U ovom trenutku nije moguće odrediti tačan datum otvaranja finansijske ponude, međutim očekuje se da isto bude održano u drugoj polovini oktobra.

Ministarstvo privrede Srbije je 1. septembra raspisalo tender za prodaju Galenike.

Uslov za učešće u privatizaciji Galenike je bio da zainteresovani investitor posluje u farmaceutskoj industriji, kao i da u poslednjoj poslovnoj godini ima prihod veći od 300 miliona evra.


PROČITAJTE JOŠ: "Galeniku" nude za 1 evro!

Početna cena na javnom nadmetanju je jedan evro, uz obavezu kupca da uplati i 25 miliona evra za pokriće bankarskih dugova te kompanije.

Banke kojima Galenika duguje više od 71 milion evra saglasne su da im budući vlasnik fabrike isplati 25 miliona evra, čime bi dug bio otkupljen uz diskont.

Pokušaj privatizacije Galenike je propao početkom ove godine, pošto sa potencijalnim strateškim partnerom, rusko-britanskim konzorcijumom Frontier-Petrovaks, nije postignut dogovor o preuzimanju dugovanja koje ta farmaceutska kompanija ima prema komercijalnim bankama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Miša zaštita

06.10.2017. 12:55

"Pliva" Zagreb, farmaceutska fabrika iste veličine kao "Galenika", prodata po ceni preko milijardu evra????