Kuvaju pivo za različite ukuse (Foto)

30. 08. 2017. u 14:00

"Kabinet breveri" prva zanatska pivara u Srbiji, nudi više od 50 vrsta ovog pića; Dodaju trave i voće, a patentirali i jedinstveni namaz - "pivoladu"

Кувају пиво за различите укусе (Фото)

KABINET breveri" je prva zanatska pivara u Srbiji. Počeli su, pre tri godine, sa tri vrste piva, a danas toče čak 50 vrsta zanatskog piva. Jedinu "grinfild" pivaru na Balkanu, u podnožju Kosmaja, osnovali su supružnici Kosara i Branimir Melentijević da bi osvežili pivopije i pružili im jedno novo uživanje.

U proizvodnji koriste najkvalitetnije vrste hmelja i sladova, pa su postali i zastupnici najveće prodavnice zanatskih piva i sirovina za njih - "Majstor za Pivo". Za specifične recepte u "Kabinetu" u kuvanje piva dodaju i domaće voće i trave. Proizvode i jedinstven namaz od piva - "pivoladu".

- Tim "Kabinet" pivare je ponosan na činjenicu da smo najmlađa pivara koja je sarađivala sa svetskim virtuozom pivarstva Dancem Mikelerom, sa kojim smo skuvali tri piva -kaže Branimir Melentijević, osnivač pivare "Kabinet breveri".

- Takođe, jedina smo pivara u regionu koja proizvodi odležala piva, i to u buradima nagrađenih rakija iz manastira Kovilj, kao i lambik pivo iz buradi nagrađene vinarije "Temet". Ove godine smo počeli i proizvodnju organskih piva, zajedno sa "Jovanjica" organskom hranom, i prvo iz te serije je pivo od kinoe. Jedno od naših najrasprostranjenijih i najpoznatijih piva je"brrkaaa". To pivo, kao i internacionalno nagrađena "IPAsupernova", belgijsko "plavo" i engleski "porter" su osnovna piva koje kuvamo već tri godine, a do sada smo ih izvezli već na tri kontinenta.

Specifičnost "Kabinet" pivare je i saradnja sa nekim od najboljih umetnika sa ovih prostora u dizajnu proizvoda. Svaka etiketa je delo drugog dizajnera, shodno jedinstvenom karakteru "Kabinet" piva.

- Mi u svakom pivu vidimo njegov karakter, a etiketa je kao belo platno - ističe Branimir Melentijević, osnivač pivare "Kabinet breveri".

- Našim posebnim etiketama želimo da istaknemo da je zanatsko pivo nešto sasvim lično i posebno jer je svaki recept jedinstven. Do sada smo dobili više nagrada za najbolje pivo i etikete, tri nagrade od američkog foruma "Rejtbir", jednu od Privredne komore Srbije, kao i dve za najbolju seriju etiketa u zemlji i regionu. Naše pivo, "kolaboracija 02" je među 50 najboljih stouta na svetu.

Kabinet-piva se nalaze na tržištu više od 18 stranih zemalja, i u više od 100 ugostiteljskih objekata u Srbiji, od hotela i restorana do kafeterija, pabova, kao i na aerodromu u Beogradu.

POMOĆ POZNATIH KUVARA

JEDAN od načina na koji "Kabinet" širi kulturu zanatskog pivarstva je saradnja sa poznatim kuvarima.

- U bistrou "Endorfin" sa mnom je radio Vanja Puškar, "pivoladu" smo pravili sa Dejanom Maksimovićem Maksom, "Homa" restoran je još pre dve godine imao meni uparivanja piva i hrane, hotel "Skver najn" je jedno od prva tri mesta koja su imala naša piva na točenje, kao i mnoga druga mesta koja drže do gastronomije - ističe Kosara Melentijević. - Smatramo da se rizik da proizvodimo različito pivo svakog meseca, što je poseban izazov za proizvodnju, a i luksuz koji imamo kao butik pivara, pokazao kao ispravan put jer smo želeli da stavimo Srbiju na mapu zanatskog pivarstva, i to smo i uspeli.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)