Industrija igara na sreću podržava 70.000 radnih mesta

M. Lj. P.

petak, 04. 08. 2017. u 18:34

Индустрија игара на срећу подржава 70.000 радних места
Privredna grana koja je poslednjih godina u sve većem zamahu značajno doprinosi ekonomiji Srbije

Od poreza i ostalih dažbina koje su u srpski budžet tokom 2015. uplatile kompanije koje se bave priređivanjem igara na sreću mogli su da se "pokriju" godišnji budžeti stipendiranja učenika, Fonda za mlade talente i subvencije, sportske stipendije i nagrade zajedno, ili čak polovina ukupnih godišnjih subvencija privredi Srbije! Koliko je industrija igara na sreću doprinela državnom budžetu, govori i podatak da su od oko 60 miliona evra direktnih uplata u državnu kasu, ali i ostale fondove, bezmalo dve godine mogle da se isplaćuju dosadašnje ukupne dotacije iz oblasti kulture...

Prema analizi konsultantske agencije "Steinberg", u Srbiji postoje 64 registrovane firme koje se bave priređivanjem igara na sreću. Kako su naveli, oko 3.000 uplatno-isplatnih mesta raspoređeno je u svim velikim i srednjim gradovima Srbije, na ukupnoj površini od oko 250.000 metara kvadratnih, iznajmljenog poslovnog prostora. To znači da se mesečno isplati 3.000 kirija vlasnicima.

- Svaki direktno zaposleni, a ima ih oko 9.500 u industriji igara na sreću podržava još 7,6 zaposlenih u drugim privrednim granama. Pozitivan efekat po privredu i tržište rada, osim direktnim zapošljavanjem, industrija igara na sreću ostvaruje i angažujući studente i diplomce koji čine oko 10 odsto od ukupnog broja zaposlenih, što znatno povećava mobilnost na tržištu rada - stoji u analizi ove konsultantske kuće. - Kroz saradnju sa drugim učesnicima u lancu vrednosti, pre svega dobavljačima, procena je da grana igara na sreću podržava više od 70.000 radnih mesta, odnosno oko tri odsto celokupne radne snage u Srbiji. Uzimajući u obzir i članove porodica, to praktično znači da od industrije igara na sreću direktno i indirektno živi oko 280.000 ljudi!

UKUPAN DOPRINOS GDP 437,1 MILION EVRA NA osnovu analize konsultantske kuće "Steinberg", direktan doprinos industrije igara na sreću na GDP Srbije u 2015. godini iznosio je 101,4 miliona evra. Procena je, međutim, da je indirektan doprinos još dodatnih 335,7 miliona evra, preko saradnje priređivača sa drugim učesnicima u privredi.

Inače, u industriji igara na sreću rastući je trend zapošljavanja mladih informatičara, matematičara, programera, elektroinženjera. U mnogim kompanijama, u okviru ove privredne grane konstantno su otvoreni oglasi za posao, posebno za ovaj profil mladih stručnjaka.

Osim poslovanja same mreže uplatno-isplatnih mesta, veliki efekat industrija igara na sreću ostvaruje kroz prateće i pomoćne aktivnosti, nabavku računarske i telekomunikacione opreme, razvoj neophodnih softvera, nabavku i održavanje voznih parkova, administrativne procese koji su zahtevniji za ovu industriju nego što je to slučaj sa drugim privrednim sektorima. Interesantan je i podatak da domaće firme i građani čine više od 90 odsto dobavljača, koji sarađuju sa ovom industrijom. Na ime nabavki roba i usluga, samo kompanije članice Udruženja priređivača igara na sreću dobavljačima su prošle godine isplatile 26 miliona evra. Tom iznosu treba dodati i plaćenih pet miliona evra PDV. Kada se ovome pridruže profiti tih dobavljača roba i usluga, kao i porezi i zarade koje oni isplaćuju, onda se u celini sagledava ogroman doprinos državnom budžetu i budžetima lokalnih samouprava. Samo 150 najvećih dobavljača koji sarađuju sa ovom industrijom zapošljava oko 45.000 radnika...

Agencija "Steinberg", na osnovu detaljno obrađenih informacija o privrednim aktivnostima kompanija u okviru ove grane, došla je do podatka da čak oko 500 privrednih subjekata, dobavljača, direktno zavisi od firmi koje se bave priređivanjem igara na sreću, kao ključnog kupca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

sale

04.08.2017. 12:38

Kakva je to privredna grana kojom unesrecujes veliki deo stanovnistva i koja akovise raste gradjani su opeljeseni po toj logici napravite privrednu granu od droga sexa i svega ostalog prljavog .

Francesco

05.08.2017. 00:06

Samo u državi koja je u banani (ili banana državi, svejedno) kockarnice zapošljavaju više radno sposobnih nego fabrike.