Od zdrave hrane, zdravi proizvodi
22. 02. 2017. u 13:30
Jelena Marić je sa verenikom i prijateljima pokrenula farmu koza i mlekaru "Carpe Diem". Počeli su sa 58 koza, broj su udvostručili, a uskoro prelaze u novi proizvodni pogon
CVETKA, Sekana, Monika ušuškane su ovih dana i čekaju jariće. One su stanarke sada već čuvene farme koza u Srbobranu čije mleko sa oznakom "Carpe diem" stiže do većine marketa u zemlji. Sve je ideja Jelene Marić, arhitekte pejzažne arhitekture koja je pre nekoliko godina napustila državni posao.
Počeli su sa 58 koza koje su kupile od manastira Kovilj. Danas su udvostručili broj, a da su imali više prostora bilo bi ih i više.
- Morali smo da ih prodajemo jer nismo imali dovoljno kapaciteta - objašnjava Jelena Marić. - Ove godine, uz pomoć Privredne komore Srbije, planiramo da pređemo u potpuno novi, veći pogon na Fruškoj gori. U posao smo ušli 2014. godine. Koze smo kupili svojim sredstvima, udružili smo se sa prijateljima. Svako grlo košta po 250 evra.
Opredelili su se za zdravu hranu u momentu kada na tržištu nije bila velika ponuda kozijih proizvoda. Ponuda je bila mala, a artikli vrlo skupi.
- Danas je to drugačije, ali je mnogo igrača na tržištu donelo i neke manje kvalitetne proizvode - dodaje Jelena Marić. - Mi ćemo u novom pogonu prvi imati komoru za zaleđivanje mleka. Tako ćemo moći da u avgustu, kada ima višak mleka, deo da ostavimo za zimu i koristimo u decembru. U početku nas je radilo ukupno troje. Sada nas je desetoro.
Jelena je radila nekoliko poslova pre nego što se upustila u preduzetničke vode. Bavila se marketingom, bila u nevladinom sektoru i na kraju u državnom Zavodu za zaštitu prirode.
- U privatnoj firmi - dodaje Jelan Marić - obezbeđujem ono što koze jedu, a bavim se i naplatom prodatih proizvoda. Nisam se nikada pokajala što sam otišla iz državne službe. Ja uvek težim da pravim novu vrednost u životu. Potrebni su mi novi izazovi i ovde sam zaista ispunjena. Istina je da radno vreme ne postoji i da ste dostupni od jutra do mraka.
.jpg)
BIĆE I OVČIJE MLEKO
MLEKARA "Carpe diem" uskoro će prerađivati i ovčije mleko.
- U selu ima dosta ovaca, ali naši ljudi nemaju naviku da ih muzu - objašnjava Jelena Marić. - Mi planiramo da otkupljujemo ovčije mleko i pravimo kiselo ovčije mleko. Probali smo i sa kozmetičkim prozvodima, ali sada tu nema još ništa novo.
o
24.02.2017. 11:25
bravo, bravo, bravo, u selu ima dosta ovaca, nadam se da ce prosiriti biznis, ovaca svakako ima mnogo u ovoj zemlji, a raste i broj koza
Komentari (1)