Javne nabavke više nisu leglo korupcije

Sandra BULATOVIĆ

18. 12. 2016. u 12:01

Јавне набавке више нису легло корупције

Shutterstock

Otvaranje poglavlja pet u pregovorima sa EU potvrda velikog napretka. Jovanović: Direktne pogodbe sada čine svega tri odsto svih ugovora

ZAKON o javnim nabavkama dogodine ide na još jednu, finu doradu. Reč je o planiranom usklađivanju sa evropskim zakonodavstvom. Uprava za javne nabavke, u međuvremenu, nastaviće da radi na većoj konkurenciji, manjoj korupciji, kraćim postupcima i većem značaju najpovoljnije, umesto najjeftinije ponude. Kada je reč o direktnim pogodbama, koje su dugo bile glavni izvor korupcije u javnim nabavkama, one sada čine svega tri odsto ugovora.

Pre 13 godina gotovo svaki četvrti ugovor sklapan je bez javnog poziva.

- Po tom parametru smo sada bolji od Evrope. Tamo direktne pogodbe čine pet odsto javnih nabavki - kaže za "Novosti" Predrag Jovanović, direktor Uprave za javne nabavke. - S druge strane, otvoreni pozivi su činili 63 odsto nabavki, a sad smo stigli do 93 procenta. Izmene zakona neće doneti značajne promene. Reč je samo o novoj terminologiji. U izveštaju Evropske komisije se jasno vidi da smo dobro radili. Imamo pohvale i zato je i otvoreno poglavlje.

Smanjenje pregovaračkog postupka "po hitnosti" u prvom polugodištu 2016. godine, piše u izveštaju Uprave, posledica je toga što Rudarski basen "Kolubara" nije sproveo nijedan pregovarački postupak bez objavljivanja poziva za podnošenje ponuda. S druge strane, u prvom polugodištu prošle godine ta vrednost je iznosila 1,5 milijardi dinara. Najveći deo ove vrednosti činile su nabavke električnih mašina, aparata i potrošnog materijala posle poplava.

BRŽE DO ROBE MEĐU zadacima Uprave za javne nabavke biće i skraćivanje prosečnog trajanja postupka javne nabavke. Sa prošlogodišnjih 77 dana, prosek je pao na 61 dan. Cilj je da od oglasa do nabavke robe ili usluga prođe još manje vremena.

- Radimo i na tome da značajniji kriterijum budu najpoljovnije, a ne najjeftinije ponude - dodaje Jovanović. - Svi znamo iz ličnog iskustva da najjeftinije nije uvek i najkvalitetnije. Kod nas je u 80 odsto nabavki ključan faktor najniža cena, dok se u Evropi gledaju i drugi kriterijumi koji ponudu čine najpovoljnijom, a to je i kvalitet.

Ono po čemu nabavke ne napreduju poslednjih godina jeste - konkurencija. Izveštaj pokazuje da je u 2011. godini na svakom konkursu u proseku učestvovalo 3,2 ponuđača. Lane je broj učesnika pao na 2,9 po konkursu, a ove na svega 2,5.

- U oblasti građevinskih radova, prosečan broj ponuda iznosio je 2,2, jer su preovlađivali konzorcijumi i grupe ponuđača. Naime, zbog velikih vrednosti ugovora, u proseku od 24,3 miliona dinara, više ponuđača se udruživalo i podnosilo zajedničku ponudu. To je uzrokovalo da broj ponuda po zaključenom ugovoru bude nizak.

Slaba konkurencija odlika je i nabavki u oblasti energetike, pre svega u slučaju naftnih derivata i električne energije.

- Ove nabavke su učestvovale sa 9,2 odsto u ukupnoj vrednosti javnih nabavki velike vrednosti, a prosečan broj ponuda je bio 1,7 - naglašavaju u Upravi. - Konkretno, EPS Snabdevanje i NIS su dobili 82 odsto vrednosti ugovora u ovoj oblasti.


VIŠE STRANACA

U prvom polugodištu ove godine pet odsto vrednosti javnih nabavki dodeljeno je stranim kompanijama. Prošle godine, u istom periodu, strani ponuđači su uspeli da se izbore za ugovore vredne 2,5 odsto ukupnih javnih nabavki.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (22)

Goran

18.12.2016. 12:12

Neznam kako je na velikim tenderima, ali na prosečnim tenderima nikad nije bilo više korupcije nego sad. Imam stotine primera. Najmanje 80% tendera je namešteno. Pravni sistem u tom segmentu uopšte ne funkcioniše. Npr na Ustavnom sudu već 2 godine čeka moja tužba protiv Komisije za javne nabavke i ko zna koliko će još. A to je još bilo u vreme kada je imalo neke svrhe žaliti se Komisiji. Sada to stvarno više nema ni smisla. Samo se gubi vreme, strpljenje i novac.

друг Чабор

18.12.2016. 12:33

да, да..тендер за набавку тоалет папира у вртићу има, а за изградњу Београда на води нема?!?!?!?

Није Него

18.12.2016. 13:17

Уходала се дружина, па за набавку од милион динара, треба ти једно 100 милиона промета и милион банкарских гаранција.А пос`о `оће и странце баш добро !!!Милина једна и дивота.Не само да се увози роба 100% него и услуге се увозе значајно.То је ваљда тај протестантски менталитет у нашем бантустану ?!Остаје незапосленим Србима само киоске да отварају и да иду у ``клаџу``Туга.

Kolekokic

18.12.2016. 13:31

nase javne nabavke su vrh lopovluka , gore je 100x nego što je bilo. sve dobujaju SNS firme

Milutin

18.12.2016. 13:36

U Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije cene svih proizvoda koji se nabavljaju putem javnih nabavki su vece za 50 - 170% nego na trzistu. Nejasno je zasto se proizvodi onda ne kupuju u prodavnicama nego se ionako skroman budzet uludo rasipa. Izgleda da je bitnija procedura javnih nabavki nego uludo trosenje novca gradjana Srbije. U ovo svako ko je dobronameran moze da se uveri uporedjujuci cene proizvoda koje MO i VS nabavljaju putem javnih nabavki i cene na trzistu u prodavnicama.

Vladimir Dj

18.12.2016. 14:07

Sama činjenica da je ovaj Jovanović direktor Uprave od njenog osnivanja, dakle već nekih 15-tak godina, govori o besmislenosti ove instirucije i postupka javnih nabavki. Sjaši više, nije ovo Severna Koreja!

Sajo

18.12.2016. 14:36

Sve suv povlo,a ovamo kao "transparentni" i "bolji od Evrope"...Ma da...ko vas ne zna,skupo bi vas platio

prica se

18.12.2016. 15:35

Javnom nabavkom odredjen fotograf za obdanista u gradu a cena slike sa deda mrazom 500 d. umesto 350 koliko traze drugi .Sta kazete???? Koliko li su placene nove table na stanicama GSP ,sta je falilo starim, plus ove nove FELERICNE!!!!

milutin

18.12.2016. 15:41

Prvo ovo je laz beskrupulozna. Drugo, sve i da jeste, a sta je sa tim 'bivsim' leglima korupcije? Puj pike ne vazi. Daklem ....

Bojan

18.12.2016. 16:12

Smesni su. Opste poznato je ko moze da ponudi proizvod. Neki stranacki prijatelji namenski otvore firmu i posle tendera uzmu kintu i ugase firmu.

nemam ime

18.12.2016. 19:37

Pa javne nabavke su najveća prevara ikada osmišljena. Sve se šteluje za određene firme.

suncica

18.12.2016. 22:45

" Izmene zakona neće doneti značajne promene. Reč je samo o novoj terminologiji." Ovo je zanimljiva recenica iz teksta.

kolasinac

19.12.2016. 08:53

Vodovod za Sever Kos. Mitrovica, Zvecan I Zubin Potok je mogao biti gotov jos 2006 godine po raspisanoj javnoj nabavci. Obezbedjene pare iz budjeta Srbije.Mi sada 2017 jos nemamo vodovod a izvodjaci traze jos 5 miliona eura.Potpisali ugovor i potrosili pare. Verujte da je tu bruka nevidjena 10 godina drze narod bez vode a lopovi se namestaju kako da pokradu pare a da ne odu u zatvor.Ponistili su tender sa firmom koja je dala kontra garanciju za izvrsenje. Posao su dali firmi koja deli.