Uroš Delević: I strane četkice su bolje

Uroš Delević, Ekonomski institut "DŽon Daning", Velika Britanija

26. 04. 2016. u 15:43

KADA se Srbija odlučila za model ekonomskog razvoja baziran na stranim direktnim investicijama (SDI), onda je neophodno da kreatori ekonomske politike znaju šta žele da postignu njima

Урош Делевић: И стране четкице су боље

KADA se država odluči za model ekonomskog razvoja baziran na stranim direktnim investicijama (SDI), kao što se odlučila Srbija, onda je neophodno da kreatori ekonomske politike, kao minimum, znaju šta žele da postignu njima. Kada se predstavnici Vlade javno pohvale uspehom zbog otvaranja italijanske fabrike četkica za motore u Smederevu, ni manje ni više nego zbog dogovora da bude dobavljač "DŽonson elektrika" u Nišu, onda je jako važno ukazati na duboko nerazumevanje suštine stranog direktnog investiranja.

Obično je prvo pitanje za stranu kompaniju koliko će otvoriti radnih mesta. Ne pitaju ni šta će ti ljudi raditi ni koliko će biti plaćeni ni koliko je investicija postojana. Kreatori ekonomske politike su bili srećni što će strana kompanija u Srbiji proizvoditi četkice i zaposliti 50 ljudi. U zavisnosti od vrednosti investicije, "Karboteh" je dobio i određene subvencije od srpske vlade, a minimum 150.000 evra.

Dve stvari državni činovnici nikako ne mogu da shvate kada su u pitanju SDI. Prvo, da bi postojao uticaj SDI na ekonomski razvoj, država primalac investicija mora imati komplementarnu industriju. Drugo je to da strane direktne investicije nemaju automatski uticaj na ekonomski razvoj i da iste ni u jednoj zemlji na svetu nisu bile niti će ikada biti katalizator ekonomskog razvoja. Za ovo postoji jednostavan razlog, uticaj multinacionalnih kompanija, kao najvećih generatora SDI, na lokalni ekonomski razvoj se vrši kroz saradnju sa lokalnim proizvođačima. Ako dovedete stranu kompaniju, a onda joj i za dobavljača dovedete drugu stranu kompaniju, pa za distributera treću, onda nema govora ekonomskom razvoju. U tom slučaju, multinacionalne kompanije deluju nezavisno od lokalne privrede i samim tim nemaju pozitivan uticaj na nju.

Kompanije ne interesuje zadovoljavanje interesa države za transferom tehnologija, već ih interesuje zadovoljavanje interesa svojih akcionara. Tako i država treba da brine isključivo o interesima svojih akcionara - građana. NJihov dugoročan interes nije da bude nisko plaćen radnik u tuđoj fabrici, već vlasnik sopstvene. Elem, da bi lokalna privreda imala koristi od poslovanja multinacionalne kompanije, ista mora imati ostvarene veze sa domaćim privrednicima.

Da li kreatori ekonomske politike zaista misle da srpski privrednici nisu u stanju da proizvedu četkice? Već skoro dve decenije konstantno slušamo vlast koja omalovažava srpske privrednike i poručuje narodu da je nesposoban da bilo šta sam proizvede, i sve je nekako bolje ako je strano, samo da nije srpsko. Odlučeno je da italijanski državljanin Lorenco Datoli treba da ima posao, a ne srpski privrednik. Datoli će zaposliti 50 radnika da po čitav dan sklapaju četkice i za to dobijaju mizernu platu, a profit seli nazad u maticu kompanije. Nema visokotehnoloških funkcija, nema funkcije za istraživanje i razvoj, nema prenosa znanja.

Češka je uspela da iskoristi SDI u svrhu lokalnog ekonomskog razvoja i izađe iz tranzicije, jer su češki ministri znali čemu SDI služe. Češka vlada pita stranog investitora koje proizvode kupuje od dobavljača i odakle ih uvozi. Onda napravi listu proizvoda koji služe kao input stranom investitoru i ode u privrednu komoru i pita češke privrednike ko to može da proizvede po istom kvalitetu. Oni koji imaju proizvodne kapacitete dobijaju dugoročne jeftine kredite. Predstavnici vlade se vraćaju kod stranog investitora i kažu: "Ove proizvode možete kupiti od čeških privrednika i koristiti u svojoj proizvodnji. Ako vam oni budu dobavljači, dobićete umanjenje poreza u narednih 5 godina."

Ovako SDI uspeva u nekim državama. Češki privrednik će zaposliti ljude i plaćati porez, učiće od multinacionalne kompanije kako da bude efikasniji jer na dnevnom nivou ima kontakte sa njom, kasnije će i sam krenuti da izvozi za druge fabrike. Ovo nije hipotetički primer, ovo je bio proces i kada su "Pežo" i "Tojota" u Češkoj otvarali pogone, i mnogi drugi.

Uloga vlade je da omogući stvaranje "veza" preko kojih lokalni privrednici imaju korist od transfera znanja od stranog investitora. Tzv. efekat prelivanja omogućava "prelivanje" tehnologija i upravljačkih sposobnosti sa strane kompanije na domaću. Prema tome, politika "lokalnog sadržaja" koja obavezuje investitora da određeni deo inputa u proizvodnji nabavlja od lokalnih proizvođača, pokazuje sjajne rezultate, samo ako imate ljude na rukovodećim mestima koji to umeju da sprovedu u delo. Dakle, uloga Vlade je da omogući stvaranje "veza" preko kojih lokalni privrednici imaju korist od transfera znanja od stranog investitora.

Razvojni efekti SDI su mogući samo onda kada SDI postoji, kada postoje "veze" za lokalnim privrednicima i kada postoji "efekat prelivanja" tehnologija i znanja. U suprotnom, možete dovesti sve investitore sveta, Srbija će i dalje biti zemlja jeftine radne snage koju kompanije iskoriste i odu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

faw

27.04.2016. 11:30

Iznenadih se citajuci clanak kako je dobro uradjen a onda vidim da je Uros u inostranstvu. Kamo srece da je vise takvih tekstova i da neko u vlasti ume da procita. A da ne govorim o Ekonomskom savetu SANU....Hvala Urose.

ivana

27.04.2016. 11:45

Gospodine Deleviću, želela bih da vas vidim kao konsultanta u Vladi. Bilo bi šteta, ovakve reči razumeju i laici, a u tome je suština, sa takvima biste verovatno sarađivali. Na nekoj od ministarskih pozicija biste gubili vaše dragoceno vreme na sporedne stvari, koje su neminovne. Puno sreće u daljem radu, i držite se poštenja, nema cenu.

Милош

27.04.2016. 11:48

Није се Србија одлучила на СДИ, нико је ништа није ни питао већ јој је тај модел наметнут.

Дарак

27.04.2016. 17:09

Уроше свака част за текст, али ми смо нажалост ова земља из закључка, земља јефтине радне снаге. Бојим се да ће тако бити још дуго дуго дуго...

Srbin

27.04.2016. 17:14

Свака част на тексту. Иначе и ПКЦ то исто ради. Од домаћих привредника купује само део канцеларијског материјала, а остале увози из Пољске, Естоније и других након чега радници са малим платама склапају снопове и они се онда извозе. Буквално вршимо услугу склапања снопова, уместо да производимо од наших материјала и тиме покрећемо привреду...

Dragan

29.04.2016. 23:18

Zalosno je sto ni Vlada ni PKS nisu nasle pravo resenje za unapredjenje razvoja malih i srednjih preduzeca, koja su jedini i pravi garant dugorocnog razvoja nase privrede. Naravno, to nije lako za politicare koji vode privredni sektor a njihove sekretarice i "savetnici" kreiraju privredni razvoj ove zemlje, dok veliki broj pravih strucnjaka samo sto imaju preko 50 godina nema posla. A mozda je to zbog toga sto se prikrivanjem znanja skriva i neznanje!