Evropa želi velike firme

S. M.

29. 08. 2014. u 14:05

Evropska banka za obnovu i razvoj spremna da podrži privatizaciju u Srbiji. Zainteresovani za beogradski aerodrom, „Telekom“ i „Dunav osiguranje“. U opticaju kreditiranje, kupovina udela, pa i investiranje u imovinu

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), koja je u Srbiji prisutna već 13 godina spremna je da podrži Agenciju za privatizaciju u nalaženju strateških investitora za 502 preduzeća koja su oglašena na prodaju, jer to je prioritet u novousvojenoj strategiji te međunarodne finansijske institucije za Srbiju, izjavio je Tanjugu direktor EBRD u Srbiji Mateo Patrone.

- Uvereni smo da će privatizacija povećati konkurentnost i produktivnost srpske privrede - istakao je Mateo Patrone, direktor EBRD U Srbiji. - EBRD nudi širok asortiman proizvoda i stručnosti kako bi podržala privatizaciju - od kreditiranja, do kupovine udela, kao i finansiranja kupovine udela u drugim preduzećima ili investiranje u imovinu koja je već kupljena.

Najatraktivnija preduzeća, prema rečima prvog čoveka EBRD, za investitore sa spiska Agencije, ne mogu da se imenuju, jer je za takvu ocenu potrebna detaljna analiza.

ULOŽILI 3,5 MILIJARDI EVRA Evropska banka za obnovu i razvoj uložila je u Srbiju od 2001. godine do danas više od 3,5 milijardi evra. Nove strategije u narednom periodu za ovu međunarodnu instituciju su unapređenje konkurentnosti privatnog, kao i razvoj finansijskog i infrastruktornog sektora.

- Generalno, ima preduzeća sa atraktivnijom imovinskom bazom i verovatno kompetetivnijom pozicijom, koja bi mogla da privuku veliko interesovanje investitora - naveo je Patrone. - Za konkretniju ocenu morala bi da se analizira svaka pojedinačna kompanija. Detaljna lista preduzeća za privatizaciju je važan korak ka implementaciji novog Zakona o privatizaciji, koji je EBRD inače, pozitivno ocenila. Sada sledi uspešna primena, koja bi osnažila privatan sektor, što bi donelo korist ekonomiji Srbije i smanjilo teret javnim finansijama.

Inače, Evropska banka za obnovu i razvoj je zainteresovana da učestvuje u privatizaciji naših velikih sistema kao što su „Telekom“, „Aerodrom Beograd“ i „Dunav osiguranje“. Takođe, Fond za podršku razvoja malih i srednjih preduzeća (ENEF), kojim upravlja Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), raspolaže sa oko 77 miliona evra za ulaganja u kapital firmi u Srbiji i regionu. Zanimljivi sektori su agrobiznis, IT i drugi, ali više od sektora EBRD zanimaju dobre kompanije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

sreto

29.08.2014. 14:34

To je i bila svrha osnivanja EU. Porobit narod "milom" ako se neko brani, onda i "silom" !!!

miki

29.08.2014. 14:55

pa i moja baba zna da tri najprofitijabilna preduzeca treba kupiti u srbiji jos ako izstampamo pare kao sto rade u evropi jos je lepse ako srbija plati virtuelne kamate na proslim kreditima shvatamo da su sve tri firme otisle za dz.onu krivicnu prijavu koju je vucic pripremao za tadica kad je hteo da proda telekom samo treba promeniti ime tuzenog

Filip

29.08.2014. 15:24

Zelimo Kineske,Ruske,Beloruske,Venecuelanske i Kubanske firme da otvaraju radna mesta u Srbiji i radnici rade kod njih, a ne firme iz propale EU.

Boba

29.08.2014. 15:53

Naravno da zele da uzmu sve sto valja a mi cemo da pevamo ode EU dok prolazimo kao Indijanci koji su prodali Menhetn za saku djindjuva. Ni krace pameti ni vece naivnosti.

Dragan

29.08.2014. 16:51

Lešinari. Gledaću što manje da koristim usluge firma koje se prodaju, meni više para.