I kroz Vojvodinu putarina po kilometru

T. Spalević

25. 02. 2014. u 21:19

"Putevi Srbije" uvode zatvoreni sistem naplate i na severu drumskog Koridora 10, odnosno plaćanje po pređenim kilometrima. Od Beograda do Horgoša plaćaće se kao i od prestonice ka Nišu

NA severnom kraku Koridora 10, na auto-putu od Beograda do Siriga, tokom ove godine trebalo bi da bude uveden zatvoreni sistem naplate putarine. To znači da će se ubuduće naknada za auto-puteve plaćati po pređenom kilometru. Trenutno, bez obzira na to gde se vozilo uključuje i isključuje sa auto-puta, na delu od Beograda do Novog Sada putarina se plaća u Pazovi i košta za automobile 240 dinara, a za deo od Novog Sada do Horgoša naplatna stanica je u Sirigu i naknada je 330 dinara. Tokom naredne godine zatvoreni sistem trebalo bi da funkcioniše i na delu od Siriga do Horgoša.

- Uvođenje zatvorenog sistema naplate putarine je planirano u dve faze - kažu za "Novosti" u "Putevima Srbije" - U prvoj fazi, do kraja 2014. godine, planirano je zatvaranje sistema na delu auto-puta od Beograda do Siriga, a u drugoj fazi, tokom 2015. planirano je zatvaranje deonice od Siriga do Horgoša, što znači objedinjavanje u jedan zatvoreni sistem naplate od Beograda do Subotice. Za prvu fazu urađeni su svi građevinski radovi dok je za drugi deo neophodno izgraditi novu naplatnu stanicu na severu, na 21. kilometru od granice sa Mađarskom, što će biti sprovedeno nakon preuzimanja na upravljanje deonice od "Koridora Srbije", a po tehničkom prijemu izgrađene deonice. Za izgradnju novih naplatnih stanica Feketić, Bačka Topola i Žednik planirana je izrada tehničke dokumentacije.

U prvoj fazi zatvaranja sistema postojaće dve čeone naplatne stanice Stara Pazova i Sirig, i šest bočnih: Inđija, Maradik, Beška, Kovilj, Novi Sad jug i Novi Sad sever. Programom poslovanja za ovu godinu planirana su neophodna sredstva za instaliranje opreme i softvera kao i potrebni broj novozaposlenih.

POVEĆANJE PRIHODA Kada je u pitanju prihod od naplate putarine, nakon prve faze uvođenja zatvorenog sistema naplate, prihod se neće bitno promeniti. Po završetku druge faze, u "Putevima" očekuju značajno povećanje prihoda.

- Dalje, u drugoj fazi predviđena je izgradnja nove naplatne stanice Horgoš (Subotica), odnosno ukidanje naplatne stanice Sirig - navode u "Putevima". - Postojaće tri bočne naplatne rampe na petljama Feketić, Bačka Topola i Žednik, kao i rekonstrukcija postojećih naplatnih stanica Zmajevo i Vrbas. Po završetku instaliranja i uspostavljanja zatvorenog sistema naplate putarine od Beograda do Subotice, biće ukupno dve čeone i 11 bočnih naplatnih stanica. U prelaznom periodu, naplatna stanica Horgoš radiće u otvorenom sistemu naplate. Na svim naplatnim stanicama biće omogućena i naplata bez zaustavljanja vozila pomoću elektronskih uređaja - tagova.

Podaci o naplati putarine će biti kriptovani i zaštićeni od zloupotreba, a sam sistem će prepoznavati tablice i snimaće odvijanje saobraćaja non-

-stop. Biće uspostavljen sistem video-nadzora za kontrolu kako zaposlenih tako i učesnika u saobraćaju.

Na svim ostalim deonicama Koridora 10, gde postoji pun profil auto-puta, funkcioniše zatvoreni sistem naplate.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Milan,konobar

27.02.2014. 17:54

@marija - Marija niste u pravu. Gori putevi su u samo susednoj Makedonji,a na Kosovu su bolji i noviji.

Stefan Danielsson

26.02.2014. 00:18

Ovaj novac bi automatski trebalo da otplacuje kredit za izgradnju autoputa tj. da se sliva kreditoru.

udb

26.02.2014. 11:51

Čekajte samo kad sistem proradi pa ćete videti šta su gužve, na Staroj Pazovi će biti kilometarske kolone. Setićete se ovog komentara kad budete gledali vesti i čitali novine.

Subotičanin

26.02.2014. 21:41

A gde su naplatne rampe u Beogradu, kada autoput prolazi kroz njega, a Beograđani ga koriste svakodnevno i to minimum 30 km autoputa sa okolinom.