EPS dugove za struju uvećala 70 odsto nedozvoljenim zaračunavanjem kamate?

M. N. S.

21. 11. 2013. u 21:13

Potrošači optužuju „Elektroprivredu“ da je dugove za struju uvećala i do 70 odsto nedozvoljenom metodom zaračunavanja kamate na kamatu. I direktor EPS u akciji sečenja struje

DUGOVI građana za struju uvećani su za 60 do čak 70 odsto, jer je „Elektroprivreda Srbije“ zaračunavala kamate na kamatu, što je zabranjeno Zakonom o obligacionim odnosima, tvrdi Jovan Jovanović, predsednik Centra za zaštitu potrošača „Forum“ iz Niša.

On ističe da je EPS zloupotrebio svoj monopol i da veći prihod ostvaruje od naplate kamate, nego od naplate električne energije:

- Našem udruženju potrošača bilo je potrebno skoro deset godina da dokaže da je naplata zatezne kamate „konfornom metodom“ koju primenjuje EPS, nezakonita jer je to zaračunavanje kamate na kamatu što je zabranjeno Zakonom o obligacionim odnosima. Ustavni i Vrhovni kasacioni sud potvrdili su da je ovaj vid zaračunavanja kamate nezakonit i primenom ovog pravnog stava dugovi građana za utrošenu energiju bi se smanjili za najmanje 60 odsto.

Ovo udruženje potrošača je uputilo apel Vladi, u kojem traže da se obustavi potpisivanje sporazuma o reprogramiranju dugova za struju, da se zatezna kamata preračunava u skladu sa zakonom, da se obustavi isključivanje električne energije potrošačima dok se ne utvrdi koliki su dugovi.

DIREKTOR SEKAO STRUJU PRVI čovek „Elektroprivrede Srbije“ Aleksandar Obradović u četvrtak je bio član ekipe za isključenja struje u Kraljevu. Generalni direktor EPS našao se u ulozi montera u jednoj od tri akcije isključenja električne energije neplatišama.

Profir Živković, savetnik za usluge od opšteg ekonomskog interesa ovog udruženja, kaže da je EPS i u reprogramu dugova, kada je ponudio otpis kamata debelo zaradio i to na štetu potrošača:

- Više od 1.000 tužbi potrošača struje je preko našeg udruženja otišlo Ustavnom sudu. Njihov broj je sigurno veći. Samo jedan primer je račun gde je potrošnja 795 dinara, a 400 dinara su obračunska snaga i trošak javnog snabdevača. Uz kamate ceh ovog potrošača je 1.472 dinara.

U EPS tvrde da poštuju Odluku Ustavnog suda kojom je zabranjena „komforna metoda“, već da kašnjenje u naplati računa za struju obračunavaju prema metodi prostog interesnog računa.

- Ocena „Foruma“ da su neplaćeni računi za utrošenu električnu energiju uvećani za čak 60 do 70 odsto je krajnje proizvoljna - tvrde u EPS. - Popusti koji su dati u reprogramu mnogo su veći od iznosa obračunate kamate.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (15)

Vlada_

21.11.2013. 22:46

Sve gubitke, izmisljena radna mesta i fotelje, pljacke kroz javne nabavke i ostale mahinacije EPS je pokrivao kroz pljackaske kamate ne trudeci se da obaveze na vreme naplati i sada kroz reprogram hoce narod da opljackaju, za sve starije obaveze od 1g unazad mogu da se slikaju ali odgovorne treba najuriti iz EPS-a i kazniti za nanetu stetu firmi i potrosacima sa kojima su zakljucili sporazume, svi koji nisu ako sklope sporazum debelo ce se pokajati.

VELIKI TRNOVAC

21.11.2013. 22:59

Pa odite u Trnovac i samo naplatite dugovanja ako smete...tamo moze niko da ne placa struju,a ovamo isjljucujete struju duznicima za 1oooo din,,,sram vas bilo...Niko ne treba da vam placa..ili svima nek bude isto ili niko nemora da placa...Po cemu su siptari povlasceni da ne placaju?

Потрошач

22.11.2013. 06:01

очигледно је још и да ЕПС "шурује" са "посебним" потрошачима, јер неки имају дуг од милион динара, а не секу му струју

penzioner

22.11.2013. 06:25

I treba im odrezati kamatu i seci struju! vecina tih koji ne placaju nisu sirotinja! Da li i hranu uzimaju djabe u prodavnici?

bane

22.11.2013. 06:50

najveci lopovi,prvo strujomeri su bazdareni u korist distribucije na stetu potrosaca ,zatim racuni su totalno nejasni

nn

22.11.2013. 09:11

Pljačka od strane EDS. U ovoj ovako neuredjenoj drževi je sve moguće i nemoguće.Ovde se nezna ništa lopovi piju a narod plaća, ali doćiće i tome kraj.Dali iko od Mihjlovićke pa do predsednika vlade vidi šta se radi i koje su mućke sa strujom. Teška pljačka naroda. Vreme je da se uzme u..... motka i to sve počisti sa vlasti što nije dostojno da ga narod gleda i da isti zstupa u vlasti.Vučiću, ničija nije gorela do zore pa neće ni tvoja, seci ili ćeš biti posečen.

Extra profit

22.11.2013. 09:18

Ako se račun za struju plati do dvadesetog u mesecu, dobije se popust od 5%, nakon toga se zaračunava zatezna kamata. Račun stiže poštom do petnaestog u mesecu i preostaje samo pet dana da se uplati. Mali je broj onih koji mogu da ostvare navedeni popust, tako da je tačna tvrdnja da je kamata značajno opterećuje račun za struju.

Extra

22.11.2013. 09:25

Ako se račun za struju plati do dvadesetog u mesecu, dobije se popust od 5%, nakon toga se zaračunava zatezna kamata. Račun stiže poštom do petnaestog u mesecu i preostaje samo pet dana da se uplati. Mali je broj onih koji mogu da ostvare navedeni popust, tako da je tačna tvrdnja da je kamata značajno opterećuje račun za struju.

baba Simana

22.11.2013. 09:59

Vlast pokrade pare a onda udari harac na gradjane tako su samo turci radili.

Vesna

22.11.2013. 11:40

Kolika je zatvorska kazna za onog njihovog direktora lopova i za koliki iznos? Neka nama proporcionalno izracunaju, pa da idemo i mi u zatvor proporcionalno dugu!

meda

22.11.2013. 16:42

Kada odete u EPS da povezete ugovor o izmirenju starog duga prvo morate da uplatite odredjenu svotu novca (u medjuvremenu morate da overite ugovor u sud)pa tek da povezete ugovor i to na kolko oni smatraju a ne koliko je propisano.primer 200,000 povezujete na 12 mesecnih rata a ne na 24 kolko je propisano.Naravno pare koje vam traze da uplatite prilikom povezivanja ugovora kada pitate zasta to dajete neznaju da vam objasne.STRASNO,sta sve treba potrosaci da trpe da plate zaostali dug.

Ogi

22.11.2013. 19:02

Ovog vd direktora treba hitno prekomandovati da sece struju neplatisama. Mozda u tom poslu pokaze bolje rezultate, koji su do sada katastrofalni.

Goran

05.12.2013. 18:22

Tri godine mi ne radi uklopni sat. Tri godine mi neispravno brojilo ocitava struju. Bio sam iskljucen sa el.mreze 2 meseca. Kada sam reklamirao jedan racun, sluzba za obracun mi je automatski umanjila dug za 40.000 din. Bio sam na sudu, sud nije prihvatio moju sugestiju da mi je neispravno brojilo i da mi uklopni sat ne radi. Pre mesec dana sam podneo zahtev ED da mi je brojilo neispravno. Na kraju su dosli i zamenili brojilo, a uklopni sat odneli sa sobom. Ja i dalje nemam uklopni sat.