U SELU Platičevu, u rumskoj opštini, u sredu je otvorena nova fabrika kablovskih setova za belu tehniku i aparate za domaćinstvo u kojoj trenutno radi 90, a uskoro će biti 200 radnika, mahom žena iz ovog, ali i okolnih Hrtkovaca i Vitojevaca.

Novu fabriku je podigla slovenačka firma „Kableks“, koja je do sada radila u iznajmljenom objektu u Platičevu. Ovaj „Kableksov“ pogon proizvodi kablovske setove za fabrike „Gorenje“ u Srbiji, a najveći deo proizvodnje, oko 95 odsto ide u izvoz, za potrebe fabrika bele tehnike „Beko“ u Rusiji.

- Ovde smo počeli sa 20 radnika, a onda smo odlučili, zbog dobre investicione klime u Srbiji, ali i podrške koju smo imali od opštine Ruma, da gradimo vlastiti pogon, u koji smo uložili milion evra, ali i još jedan milion u opremu. Danas je ovde 90 radnika, do polovine iduće godine radiće 150, a do kraja sledeće godine posao će dobiti još 50 radnika - kaže Zlatko Jutić, direktor „Kableksa“ u Platičevu.

Za ovu godinu u „Kableksu“ će, iako je ovo period probne proizvodnje, ostvariti ukupan prihod od dva miliona evra, od čega će izvoz kablovskih setova iznositi do 1,9 miliona evra.

- Mi smo se dokazali na tržištu i u izvoz bismo mogli ponuditi mnogo veće količine konfekcioniranih kablova za belu tehniku i kućne aparate, međutim, do kraja godine nam predstoji period obuke novih radnika, a puna proizvodnja ostvarivaće se tek iduće godine, kada će ukupan prihod, ali i izvoz biti gotovo udvostručeni - smatra Jutić.

Radnici ovog slovenačkog pogona u Platičevu su zadovoljni poslom, pa i zaradom, mada je ovde prosečna plata oko 29.000 dinara. Najveći broj zaposlenih su devojke iz Platičara koje svoju budućnost vezuju upravo za selo.