Zadržavanje formalnosti radi: Na graničnom prelazu Gradina BEZ GUŽVE (FOTO)

Novosti Online / V.Ć.

subota, 04. 07. 2020. u 14:42

Задржавање  формалности  ради: На граничном прелазу Градина БЕЗ ГУЖВЕ (ФОТО)

Foto: V. Ćirić

Prvog vikenda jula, na graničnom prelazu Gradina uopšte nije bilo gužvi, uobičajenih za ovo doba godine
PRVOG vikenda jula, na graničnom prelazu Gradina uopšte nije bilo gužvi, uobičajenih za ovo doba godine. Naši turisti i  putnici iz Turske koji se u sezoni godišnjih odmora vraćaju iz zapadoevropskih zemalja, na prelazak iz Srbije u Bugarsku čekaju svega desetak minuta u četiri kolone , dok je zadržavanje na  bugarskom prelazu Kalotina nešto duže radi popunjavanja zdravstvenog upitnika.

 Kako saznajemo od  carinika na ovom prelazu,  među puniticima je najviše naših državljana koji letuju u Grčkoj, ali i  Turaka, koji su krenuli na odmor u domovinu.Formalnosti oko prelaska su kratkotrajne, ali  se obavljaju i detaljniji pregledi po metodu procene rizika. Drugim rečima, ovih dana je bilo nekoliko zaplena opijata i neprijavljenih deviza jer krijumčari računaju na neopreznost carinika i policije i uglavnom se prevare. Opijati su otkrivani u  eurokremovima, zelenoj salati,  mini frižiderima sa hranom i na sličnim mestima.

O velikom padu broja putnika koji obično prvog vikenda jula i na godišnji odmor,  odnosno na neku od turističkih destinacija u Bugarsku, Grčku ili Tursku,govori i  statistički podatak da je u odnosu na isti preriod prošle godine, ovog puta , na Gradini manje čak  oko 900.000 putnika i 203.000  vozila.


U četvrtak i petak Gradinu je obično prelazilo oko 15.000 putnika  i nešto preko 4.000 vozila. Iz pravca Bugarske takođe nema gužvi. Do polovine ovog meseca, Gradina će biti jedini prelaz kojim se preko Bugarske može ući u Grčku koja je zabranila ulaz iz pravca Severne Makedonije, čime je praktilnop isključen i naš južni krak Koridora 10.
                                                                                                               

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije