Srpski gardisti posle sjajnog nastupa na paradi: Ovo se ne zaboravlja, moskovska kaldrma teža za marš od asfalta

Branko Vlahović

sreda, 24. 06. 2020. u 12:27

Српски гардисти после сјајног наступа на паради: Ово се не заборавља, московска калдрма тежа за марш од асфалта

Foto: Tanjug

SVI mi koji smo predstavljali Srbiju bili smo ponosni i uzbuđeni. Za mnoge od nas ovo je bila jedinstvena prilika da marširamo na Crvenom trgu.
SVI mi koji smo predstavljali Srbiju bili smo ponosni i uzbuđeni. Za mnoge od nas ovo je bila jedinstvena prilika da marširamo na Crvenom trgu. Za dolazak u Moskvu odabrali smo najboljih 75 gardista, a od kojih je njih 18 već učestvovalo na paradi. Ove godine se slavi 150 godina garde Srbije i učešće na svečanosti veliko je priznanje za sve nas. Imali smo obavezu da budemo na visni zadataka, što smo i uradili.

Ovo je ekskluzivno za "Novosti" poručio potpukovnik Dragan Jakovljević koji je ima veliku čast da predvodi ešelon srpskih gardista na današnjoj vojnoh paradi u ruskoj prestonici, povodom 75 godina od pobede nad fašizmom.


Nastup naših vojnika izazavao je pažnju miliona gledalaca u Rusiji, a psoebno je radostan bio predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je prilikom prolaska srpskih gardista simbolično držao ruku na srcu.

Bio je jako zadovoljan i zamenik komandanta Garde pukovnik Željko Gavrilović koji je bio rukovodilac tima naših gardista koji su došli u Moskvu. On ističe da su pripadnici Garde svesni ukazane časti i važnosti zadatka, na događaju koji je bio u centru pažnje svetske javnosti.


- Učešće na Paradi pobede najbolji je primer visokog uvažavanja Vojske Srbije, njenog slobodarskog nasleđa i časnih vojničkih tradicija. Gardi Vojske Srbije, kao našoj najstarijoj jedinici, pripala je čast da zajedno sa pripadnicima Oružanih snaga Ruske Federacije proslavi jubilej pobede u Drugom svetskom ratu. Marširanje Crvenim trgom, pod zastavom Srbije i pred očima čitavog sveta, predstavlja prestiž u vojnim krugovima, a nesumnjivo je da će to biti jedan od nezaboravnih trenutaka za svakog gardistu - naglašava pukovnik Gavrilović.


Pitali smo pukovnika Gavrilovića je li teže marširati po kaldrmi na Crvenom trgu koja je jako tvrda ili po asfaltu:

- Naravno da je teže marširati na kaldrmi Crvenog trga, ali mi smo zbog toga vežbali na makadamu u Beogradu. Mnogo je lakše marširati u vojničkim cipelama nego u svečanim oficirskim čizmama. Ali nama u Moskvi i adrenalin pomaže jer želimo da svi vide kakve gardiste ima Srbija pa smo se brzo privikli i na težu moskovsku kaldrmu. Ove godine smo bolje pripremljeni i u odličnoj smo formi pa je i nastup bio odličan - rekao je za Novosti pukovnik Gavrilović.
Komentari (12)

Vera

24.06.2020. 12:44

Interesantno je to da sada u Nemačkoj niko ne kuka dok Rusi slave pobedu i rade paradu ma čak je i Merkelova bila u Rusiji i poklonila sežrtvama ma čak i Nemci kažu da su ih Rusi i Saveznici oslobodili od tog zla Hitlera!? A sa druge strane kad Hrvati slave Oluju dane pre i posle nje se u Srbiji ko nigde na svetu kuka i kmeči i laže i širi mržnja i ludačka medijska propaganda a zamislite samo da i Četnici kažu kako su ih Hrvati i Saveznici oslobodili od Miloševića?

Antifa

24.06.2020. 12:45

Gde bi nama danas bio kraj da je ostao Hitler da imamo ovaj nemački standard i plate.. Pa mi smo poraženi i zgaženi i 45g i 95g i 99g a sada se udružijemo sa novim Hitlerom i još gorim sa nuklearnim oružjem Putinom kojem ujedinjeni svet opet mora da stane na kraj?

Mirjana

24.06.2020. 13:00

FENOMENALAN ,nastup ,ELEGANCIJA i perfektnost u koraku!!BRAVO MOMCI za ponos svih NAS!!!

Патриот

24.06.2020. 16:31

Ни први ни последњи пут да су наши гардисти марширали Црвеним тргом, да задатак обављен како треба али не треба сад од овога правити такву помпу и рекламу као да само ми Срби знамо да марширамо. Ништа овде нема тако посебног.