Potpuna zbrka oko završetka školske godine: Šalju kontrolne, a đaci na raspustu

Lj. BEGENIŠIĆ

30. 05. 2020. u 07:30

Потпуна збрка око завршетка школске године: Шаљу контролне, а ђаци  на распусту

Završena predavanja na RTS / Foto K. Mihajlović

Škole obavestile đake da će gradivo učiti do 16. juna, umesto do petka. Roditelji ogorčeni, u Ministarstvu tvrde da nastava nije obavezna

DRAGA deco, ovo je naš poslednji čas onlajn nastave - ovim rečima oprostili su se u petak predavači koji su dva i po meseca na televiziji držali nastavu đacima osnovnih i srednjih škola. Iako su roditelji očekivali sličnu "odjavu" i od nastavnika koji su putem platformi slali lekcije, to se nije dogodilo. Naprotiv, sačekalo ih je iznenađenje - deci i roditeljima stigle su poruke da će se onlajn nastava držati do 16. juna, uprkos tome što su prosvetne vlasti tokom protekla dva i po meseca govorile da se nastava završava 29. maja, a da u junu posla imaju samo oni koji hoće da poprave ocene i maturanti.

Međutim, roditelji su poslednjih dana dobijali poruke od nastavnika mnogih škola u kojima piše da je završena TV nastava, ali ne i onlajn nastava, te da će nastaviti da šalju lekcije i zadatke.

Na pitanje da li gimnazijalci od ponedeljka imaju nastavu, Aleksandar Markov, iz Foruma beogradskih gimnazija, kaže:

- To je pitanje od milion dolara. Ako slušate izjave ministra u poslednja dva meseca - nemaju. Međutim, ispada da to i nije baš tako. Mi smo dobili dopis koji je "i ovamo i onamo", pa su ga svi protumačili da treba i dalje da se radi. To je skandalozno.

Saznanje da će onlajn nastava, umesto do 28. maja, trajati do 16. juna izavalo je ogorčenje roditelja.

- Sve sam organizovala prema najavama da letnji odmor počinje 1. juna, htela sam da pošaljem decu na selo, a ja da počnem da radim. U maju smo i ja i muž iskoristili odmore kako bismo s decom pratili nastavu. Ovo mi je poremetilo sve planove - kaže majka J. S., čija ćerka ide u treći razred, a sin je prvačić. - Nama je bilo rečeno da deca nemaju uskršnji raspust i da imaju dve radne subote upravo zato da bi mogli da se raspuste 1. juna. Ne znam ni ko će da ih čuva ni kako će da prate lekcije koje učiteljica šalje putem "Vajbera".

Nastavnici u višim razredima osnovne škole i srednjim školama najavili su i onlajn kontrolne zadatke i provere znanja.

- Moje dete u jednoj beogradskoj gimnaziji 5. juna ima kontrolni iz informatike - kaže nam jedna majka.

Druga mama iz Zrenjanina, koja ima troje školaraca, rekla nam je će njena kćerka u gimnaziji i druga u osnovnoj školi u junu imati kontrolne zadatke.

Foto P. Mitić

U Ministarstvu prosvete, međutim, odlučno kažu:

- Slanje lekcija i kontrolnih zadataka od 1. juna putem platformi nije obavezno, a mi smo ostavili mogućnost da, ako neko to želi, može da uradi. Ali, obaveza ne postoji. Nastave od ponedeljka nema, a u školu dolaze samo deca koja žele da poprave ocene - kaže, za "Novosti", Milan Pašić, pomoćnik ministra prosvete za osnovno obrazovanje.

POŠTUJEMO KALENDAR

DIREKTORI škola kažu da postupaju prema školskom kalendaru koji je nedavno izmenjen.

- Školska godina završava se 16. juna za decu od prvog do sedmog razreda. Dakle, nastavnici moraju da imaju aktivnosti do 16. juna - pojašnjava nam Natalija Matić, direktorka OŠ "Veselin Masleša". - Nastavnici sami kreiraju ono što će raditi u tom periodu, a prema svojim planovima i programima, jer imaju obavezan broj časova koje moraju održati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Анти Антифа

30.05.2020. 07:34

Нема координације.Децу су преоптеретили домаћим задацима. Ово је тешка глупост

Toma

30.05.2020. 08:21

Čitam i neverujem! Koji je ovo cirkus po školama? Iz ministarstva prosvete nema obaveza za sve učenike,samo za one koji hoće da poprave ocene. Direktori škola idu po školskom planu do 16.06. Roditelji se organizovali od1.6 raspust,posao ,decu zbrinuli?a sad škole to menjaju. Prema meni škole i direktori nepoštuju naređenja ministarstva prosvete? Direktori su jači od ministara?valjda nemaju malu decu i poslovnih briga pa im je dosadno kući? Sve ove direktore koji su produžili do16 og smeniti

Beki

31.05.2020. 08:32

@Toma - Pa direktorima je stigao dopis da se radi do 16.6. A da se online nastava na RTS u zavrsava 1. 6.. Vi još verujete čoveku koji svakih sat vremena menja izjavu?

Joca

30.05.2020. 09:48

A dopis je drugaciji, tj. da se skola nastavi do 16. juna lepo pise. Propala je ova skolska godina samo ministar skriva sve to. Ja sam profesor i vidima.

Mira

30.05.2020. 11:43

Šta je sa ovim prosvetarima? Septembra kad treba da rade štrajkuju a sada kad ministarstvo kaže da je kraj oni uporno hoće da rade i maltretiraju decu ,. Deca više ne znaju da li raspust ili ne. Neverovatno!!!!!!!!

max2

30.05.2020. 11:49

Ministar zaboravlja da postoje 2 kalendara(za AP Vojvodinu, i ostalu Srbiju). Slao je raznorazne dopise koji su nejasni, nedorečeni, blago rečeno neprofesionalno napisani. Pa čak i ovi poslednji objavljeni u Službenom glasniku deluju"može ovako, a može i onako". Čak je po njegovom dopisu upućenu svim direktorima škola danas-subota 30.maja -radni NASTAVNI dan, a tvrdi da je nastava gotova juče 29. maja. Svi ovo mogu proveriti. Toliko o ad-hok, i "ćef" ministru.

Dejan

31.05.2020. 21:58

Da li će nekada neko da snosi odgovornost za haos koji pravi u ovoj zemlji? ovde je odgovornost na ministarstvu i kraj. Ako su rekli ranije da se nastava završava 29. tu nema šta dalje da se priča. Roditelji i đaci ne smeju da se dovode u zabludu!