UNS i UNS na Kosovu: Zaustavite kampanju protiv novinarke RTK 2

NovostiOnline/D.Z.

sreda, 13. 05. 2020. u 19:26

УНС и УНС на Косову: Зауставите кампању против новинарке РТК 2

Foto printskrin

Udruženje novinara Srbije i njegov ogranak Udruženje novinara Srbije na Kosovu osuđuju neprimerenu kampanju albanskih medija protiv novinarke Drugog kanala Radio-televizije Kosovo na srpskom jeziku Aleksandre Dogandžić
Udruženje novinara Srbije i njegov ogranak Udruženje novinara Srbije na Kosovu osuđuju neprimerenu kampanju albanskih medija protiv novinarke Drugog kanala Radio-televizije Kosovo na srpskom jeziku (RTK 2) Aleksandre Dogandžić koji pozivaju da protiv nje treba da budu preduzete mere zato što je u vestima koristila izraz Kosovo i Metohija.Naime, iz UNS-a podsećaju da je većina medija u Prištini juče objavila da je novinarka Dogandžić u vestima 4. maja koristila termin „Kosovo i Metohija“, koji se odnosio na Kosovo, uz ocenu da je neprihvatljivo da novinar koji je „plaćen novcem poreskih obveznika služi diskriminatornoj politici Slobodana Miloševića i Srbije“.


-Ti mediji preneli su i da je direktor RTK najavio da će novinarka snositi sankcije zato što je u vestima koristila „antiustavni izraz“ Kosovo i Metohija, koji „apsolutno nije dozvoljen u njihovom institucijama“, kao i da je Dogandžićeva isti termin koristila i u decembru 2018. godine kada je bila suspendovana na mesec dana-navodi se u saopštenju UNS-a u kojem se navodi izjava Aleksandre Dogandžić da je uplašena zbog prenošenja te vesti, objavljivanja njene fotografije i zastrašujućih komentara na društvenim mrežama, da treba da budem proterana sa Kosova.Ona navodi da je u decembru 2018. godine koristila isti naziv, ali da ona tada nije uređivala vesti, što se ne može smatrati njenim propustom.


-UNS i UNS na Kosovu oštro se protive da Dogandžićeva bude kažnjena zbog naziva koji je koristila, a da kolektiv RTK2 obustavi rad ukoliko zbog toga bude sankcionisana-navode iz oba novinarska udruženja koja pozivaju albanske medije da se uzdrže od ovakvih napada na kolege, što za posledicu može da ima ugrožavanje njihove sigurnosti.


Komentari (1)

Марко Поло

13.05.2020. 23:14

Шта рећи...свака јој част...да има таквих више људи као што је ова госпођа или госпођица...где би нам био крај