PAPA Pije Dvanaesti je znao šta se događa u nacističkoj Nemačkoj jer je redovno i precizno o svemu bio informisan, tvrde nemački istoričari koji su među prvima pregledali opsežnu arhivsku građu iz vremena Drugog svetskog rata, koju je papa Franja otvorio da se utvrde okolnosti delovanja ratnog poglavara Katoličke crkve.


- Papa Franja je želeo i želi samo da se sazna istina, bez friziranja. To je dug istoriji, jer na osnovu istorije čovečanstvo uči kako da ide napred. Epidemija je zakočila dalja istraživanja, a Vatikan će otvoriti vrata za istoričare čim to okolnosti budu dozvoljavale - kaže, za "Novosti", izvor iz Vatikana.


Arhiv je otvoren 2. marta i mnogi istoričari su odmah došli u Vatikan, ali su istraživanja prekinuta zbog epidemije virusa korona. Ali i ono malo vremena bilo je dovoljno timu nemačkih istoričara, koje je predvodio Hubert Volf, da dođu do zaključka da je papa Pije znao za Holokaust i da je Vatikan prikrivao dokumente iz kojih se jasno vidi da je o svemu bio detaljno obavešten.


Volf je ugledni crkveni istoričar i profesor na univerzitetu u Minsteru i još ranije je proučavao dostupne dokumente koji otkrivaju vezu Trećeg rajha i Vatikana.


- Dokumenti koji su sada dati na uvid javnosti otkrivaju gorke sukobe unutar vatikanskih zidova, pa i to da su se kardinali i uticajni biskupi strastveno svađali kako se suprotstaviti nacionalsocijalizmu - tvrdi profesor Volf, koji je o svojim otkrićima govorio za katolički list "Kirhe + Leben", koji izlazi u Minsteru. Kaže da je pronašao dokumente izostavljene iz 11 tomova koje su isusovci sastavili o Holokaustu pre četrdeset godina kako bi zaštitili Pija Dvanaestog.


Prve informacije o masovnom progonu Jevreja Pije je dobio 1942. godine, jer je vatikanska diplomatija, poznata po efikasnosti, veoma precizno utvrdila razmere zločinačkog Hitlerovog režima. Tako se u arhivama čuva i dokument iz kojeg se vidi da su u septembru 1942. godine SAD poslale detaljan izveštaj o ubijanju Jevreja u Poljskoj, a da je papa sa njim upoznat čim je izveštaj stigao u Vatikan. Izveštaj je pripremila jevrejska agencija i u njemu se jasno kaže da je u varšavskom getu brutalno ubijeno 100.000 ljudi. Sada je profesor Volf pronašao belešku iz koje se vidi da je Pije sve to pročitao, iako je Vatikan do sada tvrdio da to nije istina.


Tu je još mnogo dokumenata koji potvrđuju da je Vatikan o svemu bio obavešten. Tako se čuva i pismo ukrajinskog grkokatoličkog nadbiskupa Endruja Septiskog u kojem se govori o masakru nad 200.000 Jevreja u Ukrajini.


- To su ključni dokumenti koji su skrivani, a pokazuju pravo lice Pija Dvanaestog - tvrdi nemački istoričar. U vatikanskom arhivu pronađene su i tri fotografije na kojima su beživotna tela logoraša u koncentracionim logorima...


Sva ova otkrića baciće potpuno drugačiju sliku na ratnog papu, kojeg su jevrejske organizacije godinama posle rata optuživale da je sve znao, dok je Vatikan to pokušavao da prikrije.


- Nema sumnje da je papa bio svestan da se vrše masovna ubistva, i to ne samo Jevreja - poručuje profesor Volf, koji će zajedno sa brojnim istoričarima, a prijavljeno ih je više od 200, nastaviti istraživanja čim to okolnosti dozvole.


Treba ispitati i zašto je papa Benedikt Šesnaesti zdušno branio Pija, a i u njegovoj biografiji se spominje saradnja sa nacistima, dok je bio mlad. Benedikt je za Pija govorio da je živeo životom "herojske hrišćanske kreposti", a sada se jasno vidi da je znao za zločine, a ništa nije preduzimao.


Za ove prostore biće zanimljivo videti šta arhivi kriju o saradnji Vatikana i zločinaca iz NDH i da li je Crkva znala za bekstva ustaša posle Drugog svetskog rata i njihovo skrivanje u samostanima. Među njima bio je i ustaški poglavnik Ante Pavelić, a navodno je centar za organizaciju bekstva ustaških zločinaca bila hrvatska crkva u Rimu.


Naravno, sa posebnim se zanimanjem očekuju dalja istraživanja koja bi trebalo da razotkriju pravu ulogu kardinala Stepinca.


TAJNI APOSTOLSKI ARHIV


HUBERT Volf je i pre otvaranja arhiva često zalazio u Vatikan da bi u Tajnom arhivu, koji danas nosi naziv Apostolskoi arhiv, proučavao dokumente iz vremena Hitlerovog pape. Sada kaže da će biti potrebno bar deset godina da se potpuno istraži život Pija Dvanaestog koji je vodio Crkvu od 1939. do 1958. i slovi za najkontroverznijeg papu u prošlom veku.