Simptomi korone jako su slični ostalim virusima, ali JEDAN SIMPTOM će otkloniti svaku sumnju: Stručnjaci o virusu

Novosti online

09. 04. 2020. u 22:06

Симптоми короне јако су слични осталим вирусима, али ЈЕДАН СИМПТОМ ће отклонити сваку сумњу: Стручњаци о вирусу
Dr Branimir Nestorović, pulmolog je gostujući u Specijalnoj emisij TV Pink rekao da su simptomi korone su jako slični ostalim virusima
Dr Branimir Nestorović, pulmolog je gostujući u Specijalnoj emisij TV Pink rekao da su simptomi korone su jako slični ostalim virusima, ali je naglaso da postoji i jedan koja ga izdvaja.

- Ovo je najvažniji simptom, gubitak mirisa. Ovaj simptom je zajednički svima. To je prvi simptom koji je siguran. Gubitak čula ukusa ređe se događa, ali čulo mirisa prvo nestaje i to znamo zasigurno da je prvi simptom korone. Razlika između onih koji imaju alergiju i koji recimo kijaju dok su napolju i onih sa koronom je taj što će ovi sa alergijom prestati da kijaju kada uđu u kuću. Ovaj virus napada creva, bubrege, mozak, ima osobine koje nijedan drugi virus nema. Ovaj virus se zadržava i do 14 dana, što obično nije slučaj. Ne napada decu, a oni su obično najugroženiji. Baš je čudan, mi to tako nismo učili - rekao je doktor Nestorović.

Igor Đantar (43), privrednik iz Bačke Topole, nulti je pacijent, u emotivnoj ispovesti za TV Pink otkio je kako se osećao kada je saznao da boluje od bolesti koja hara celim svetom.

Dr Nestorović kaže da je teško odmah proceniti da je reč o virusu, i da je jako teško lekarima da to odmah procene ukoliko bolest nije uzela maha u zemlji.

-U početku teško je odmah proceniti da li je reč o virusu, lekari najpre misle da je reč o upali pluća. Na taj način se epidemija proširila u Italiji. To tako izgelda u samom početku – objasnio je Nestorović.

Zamenica direktora Instituta za Darija Kisić Tepavčević naglasila je da je odgovorno ponašanje jako važno, posebno kada je reč o nultom pacijentu kao se on i struka ponašaju, jer kaže, od toga zavisi kojom brzonom će se .

Od nultog pacijenta zavisi kako će bolest da se širi. Đantar je reagovao odgovorno, odmah se izlovao, sreća da je mislio da je reč o gripu. Za razliku od druge pacijentkinje koja je došla iz inostranstva i slbodno šetala i komunicirala - rekla je ona.

Spekulacije o tome da gojazni ljudi imaju više problema i rizični su pacijenti,kada je upitanju i koronavirus, potvrido je i dr Nestorović, koji kaže da višak kilograma uvek može da napravi dodatni problem.

-Mast u stomaku,naročito kod mušaraca, može ozbiljno da utiče na zdravlje, naročito uovoj situaciji – rekao je dr Nestorović.

-Metabolički poremećaj može značajno da utiče na borbu organizma sa virusom – doaje Kisić.

Ona kaže da pacijenti sa hroničnim bolestima imaju najviše problema da se izbore savirusom.

-Svi pacijenti koji su preminuli imaju problem sa kardiovaskularnim bolestima, ali idijabetesom. Tako se pokazala praksa do sada – kaže ona.

Kaže da je takođe jako netipično da ovaj virus manje napada decu i trudnice, ali da za to ne postoji pravo objašnjenje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Sanja Jevtic

10.04.2020. 01:15

Javljam se iz Italije.Gomila nas je izgubila i culo ukusa i culo mirisa zajedno.Uopste pritom nije tacno da je gubitak mirisa jedan od prvih naznaka virusa, cak sta vise je to skroz obrnuto,poznajući i gore slučajeve.