Ovo je vreme za solidarnost: Jedan od volontera na Beogradskom sajmu, bez dileme ponudio POMOĆ

B. R.

10. 04. 2020. u 14:03

Ово је време за солидарност: Један од волонтера на Београдском сајму, без дилеме понудио ПОМОЋ
Stevan Vitas, jedan od tri volontera na Beogradskom sajmu. I njegova ćerka je medicinski radnik, pa su sada oboje na istom zadatku
KADA se zakleo Hipokratu, za Stevana Vitasa (49), laboranta medicinske biohemije iz Beograda, bila je to zakletva za ceo život, i baš zbog toga je i došao da volontira na Beogradskom sajmu, gde su smešteni pacijenti pozitivni na virus korona, sa lakšim simptomima.

Stevan je u vreme pandemije, kada je solidarnost najviše što možemo da učinimo, imao i druge motive da se uključi u planetarnu borbu protiv nove zaraze, a jedan od najvećih je taj što je njegova kćerka, takođe, medicinar.


- Trenutno nisam zaposlen, pa što da sedim kod kuće - priča Stevan za "Novosti". - A i lakše mi je ovako. Moja kćerka je medicinska sestra u vojnom zdravstvu, pa smo sad i po profesionalnom angažmanu na istom zadatku.


Samo sticajem okolnosti Stevan nije sve tri decenije, otkako se zakleo Hipokratu, proveo u zdravstvu. Radio je u vojnoj bolnici u Sarajevu, u vojnoj hitnoj medicinskoj službi, pa kao vojni bolničar.


- Onda sam jedno vreme brinuo o starim osobama, pa sa otišao u Nemačku da radim isto to - priča Stevan.

Iz Nemačke se vratio pre godinu dana i kada je čuo da može da pomogne u improvizovanoj kovid-bolnici na Beogradskom sajmu, nije mnogo razmišljao.


- Svi su me ovde lepo prihvatili - govori Stevan. - Radim na dezinfekciji vizira, izdavanju materijala za zdravstvene radnike. Radi se od 7.30 do 15.30 ili 16.00.

Atmosfera na Sajmu je, kaže, dobra, pivo o kome se priča nije video, "ima samo vode", ali pozitivni na koronu, kaže, nisu u panici.


- Medicinsko osoblje je u početku imalo malo straha, ali vidim, uhodali su se - objašnjava Stevan. - Uglavnom su to žene, doktorke i sestre. Često se i našalimo. Kad me vide prvi put, jer se i medicinske ekipe smenjuju, žene uglavnom prokomentarišu: "E, ti pomažeš u oblačenju". "Ne", kažem ja, "nego pri svlačenju." I to je istina, neko mora da im pomogne da pravilno skinu zaštitnu opremu za rad sa inficiranima.

Na Beogradskom sajmu rade još dva volontera, Jasmina Milovanović, koja je u hali sa pacijentima pozitivnim na koronu, i Nikola Grigorić.


SA POSLA PEŠKE DO KUĆE

STEVANU nije teško da volontira, ali kad završi smenu, ima veliki problem.

- U to vreme nema prevoza i juče sam otišao peške od Sajma do Medakovića tri - priča nam. - Jer od 8 do 18 sati nema prevoza. Ako je i dalje tako, danas ću ostati na poslu do 18 sati, bar da ne umaram noge idući peške, a ovde ću pomoći.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)