ON je rekao da ne može da kaže dokle će trajati mere i zabrane, pošto to zavisi od brojeva o zaraženima i preminulim od virusa korona i da će se tek videti sada brojevi zbog kontakata prethodnog vikenda, pošto inkubacija traje u proseku sedam dana.

-Imamo ogroman broj novotestiranih sa blagim simptomima, u Beogradu smo juče imali 205 testiranih u kovid ambulantama pošto do juče broj testiranih u njima nije bio trocifren.

Pročitajte još: "Čuva se život": Kon najavio da će se Uskrs slaviti u domu, bez velikih okupljanja

Kon kaže da će maksimum epidemije u Srbiji trajati najviše još dve nedelje odnosno da mora da prođe šesta nedelja, koju moramo da prođemo i da će se onda videti.

- Najvažnije je bilo na samom početku, kada smo došli sa predlogom za proglašenje epidemije od posebnog značaja, a dobili i više od toga i da nije uvedeno vanredno stanje bili bi u velikim problemima, pošto ne bi mogli mnoge stvari da uradimo, na primer, preraspodelu kadra - ističe Kon.

Dodaje da se sve mere svode na kraju na smanjenje bliskih kontakata.

Zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić-Tepavčević izjavila je da iako su podaci u vezi sa virusom korona obećavajući, naš zemlja još nije blizu ukidanja mera.

Pročitajte još: “Započeli smo sa procedurama, imamo više od 200 davaoca krvne plazme”: Kisić Tepavčević o novom načinu lečenja korone

-Sad moramo da zapnemo i pokažemo koliko smo složni, jedinstveni i jak - rekla je Kisić-Tepavčević.

Prema njenim rečima, mere koje su sprovedene dale su rezultate, a pre svega da su sačuvani životi starijih sugrađana.

Ističe da bi vraćanje u normalne životne tokove grupa ljudi koje su bile u samoizolaciji mora da bude postepeno i da ono bude u uslovima kada jača kolektivni imunitet, a virus slabi.