Dragan Stanić: Prebrodićemo i ovu nevolju

J. S.

08. 04. 2020. u 08:39

Драган Станић: Пребродићемо и ову невољу
Predsednik Matice srpske o vanrednom stanju
U OVIM danima i nedeljama, tokom borbe sa opakim virusom korona svi smo na jednom velikom ispitu i svako o sebi u ovoj situaciji ostavlja jasan trag - onaj koji radi da radi, onaj koji ne radi da ne radi. Takođe, i onaj koji radi protiv zajedničkog dobra ostavlja svoj jasan trag.

Iznoseći ovakvu ocenu o aktuelnoj borbi sa pandemijom do sada čovečanstvu nepoznatog virusa, koji je bacio na kolena više od polovine sveta, prof. dr Dragan Stanić, predsednik Matice srpske i u svetu poezije poznat pod imenom Ivan Negrišorac, sa velikom zadovoljstvom ističe da je "lepo videti kolika vitalnost vlada u čitavoj našoj zajednici".

- Svakodnevno slušamo epidomiologe koji ističu najvažnije mere i državu koja te mere ne samo da realizuje, nego obezbeđuje i najbolje moguće uslove na koje verovatno lekari nisu ni računali. Sve to nam daje nadu i ohrabrenje da ćemo brzo prebroditi ovu nevolju - kaže Stanić.

Predsednik najstarije književno-naučne institucije u Srba, osnovane 1826. godine u Pešti, dodaje da Matica srpska u skladu sa vanrednim stanjem ne radi punim kapacitetom. Ipak, radi se na svim segmentima bitnim za Maticu - objavljen je aprilski broj Letopisa, najstarijeg časopisa te vrste u Evropi, a u pripremi je i jedanaest naučnih zbornika.

Nastavak rada na kapitalnim delima od nacionalnog značaja kao što su srpski rečnik i enciklopedija biće nastavljen kada pandemija bude pobeđena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije