VALjEVO - Broj obolelih od korona virusa u Valjevu raste, od juče je zabeleženo osam novih slučajeva, pa je taj grad sada sa ukupno 46 zaraženih, najveće žarište epidemije u Srbiji posle Beograda.

Valjevci iščekuju mere koje je država najavila za grad na Kolubari, radi sprečavanja širenja virusa korona. Inače, u Valjevu je, nezvanično saznajemo, više od 400 osoba u kućnoj izolaciji.

Odlukom Eparhije valjevske, u četvrtak u devet časova oglasila su se zvona na svim ovdašnjim hramovima, kao podrška građanima, ali i svima koji daju nesebičan doprinos na suzbijanju epidemije virusa korona. Ubuduće, svakog jutra u isto vreme zvona će zvoniti 10 minuta.

- Crkvena zvona su znak koji nas podseća na prisustvo božije među nama i svedoče vekovnu istinu o konačnoj pobedi života i radosti, vere i nade – stoji u saopštenju Eparhije valjevske. - Ujedno, neka ova zvona nade budu i znak zahvalnosti svima koji ovih dana podnose najveći teret borbe i čiju žrtvu svi vidimo i poklanjamo joj se – najpre lekarima, medicinskim radnicima, zaposlenima u apotekama, po uslužnim objektima, našoj vojsci, policiji...


GRAĐANI MOGU DA UZMU “HIPOHLORIT”

Ispred upravne zgrade Javnog komunalnog preduzeća “Vodovod” u Valjevu, u Ulici Vuka Karadžića, od četvrtka pre podne nalazi se cisterna sa sredstvom za dezinfekciju - hipohloritom, koje građani mogu da besplatno natoče u svoju ambalažu.

Dezinfekciono sredstvo, inače, sadrži 0,1 posto natrijum – hipohlorita. Na cisterni se nalazi uočljivo upozorenje i savet za korišćenje ovog sredstva za dezinfekciju, kojim se može eliminisati i korona virus.