Trudnicama, ipak, stalni posao: Žene iz Zastava oružja u Kragujevcu izborile se za bolji status koleginica

M. LUKOVIĆ

četvrtak, 12. 03. 2020. u 12:02

Трудницама, ипак, стални посао: Жене из Застава оружја у Крагујевцу избориле се за бољи статус колегиница

Sindikalne aktivistkinje Sanja Antonijević i Ana Lazarević

Zaposlene u fabrici "Zastava oružje", uspele su da se izbore da svaka radnica na određeno vreme, ili angažovana na privremenim poslovima, čim ostane u drugom stanju, automatski dobije rešenje o stalnom zaposlenju

ŽENE, zaposlene u fabrici "Zastava oružje", uspele su da se izbore da svaka koleginica, radnica na određeno vreme, ili angažovana na povremenim i privremenim poslovima, čim ostane u drugom stanju, automatski dobije rešenje o stalnom zaposlenju.

Ta inicijativa, koju je Forum žena ASNS "Zastava oružje", poslovodstvu uputio krajem prošle godine, kako kažu dame zaposlene u ovom preduzeću odbrambene industrije, već daje prve rezultate.

- Naša koleginica, koja je oko pet meseci bila angažovana na privremenim poslovima, ostala je trudna i već je dobila rešenje o stalnom zaposlenju, kaže Ana Lazarević, predsednica Foruma žena u fabrici "Zastava oružje".

Njena koleginica i potpredsednica sindikalne organizacije ASNS u fabrici oružja Sanja Antonijević pojašnjava da je poslovodstvo, sa Mladenom Petkovićem na čelu, generalnim direktorom "Zastave oružja", već na prvom sastanku sa damama, odmah prihvatilo ovaj predlog.

- Svi govore da u Srbiji treba poboljšati natalitet. Znamo da je materijalna sigurnost vrlo bitna za formiranje, proširenje, očuvanje porodice. Mi smo uradile ono što je bilo u našoj moći. Pokrenule inicijativu, poslovodstvo je, srećom, to prihvatilo. Očekujem da će uskoro biti i novih, pozitivnih rešenja o zaposlenju na neodređeno vreme. Svakako i novih beba, govore Sanja Antonijević i Ana Lazarević, obe dugogodišnje radnice u fabrici oružja.

Osnov za pokretanje ove inicijative im je bio rodna ravnopravnost, koja je utemeljena u zakonu. To im je bila i ideja vodilja.

- Bez finansijske sigurnosti nema jednakosti. Materijalna samostalnost je osnov za sve vrste rodne i svake druge ravnopravnosti. U ovome su nas zdušno podržale i kolege, muškarci. Inicijativa nije važeća samo za članice jednog sindikata, već za sve žene zaposlene u ovoj fabrici - kaže Sanja Antonijević.

Obaveštenje je objavljeno na oglasnim tablama u svim proizvodnim halama i Upravnoj zgradi kragujevačke fabrike oružja, kao i u pogonu ove fabrike u Novom Pazaru. Ističu da je posebno važno da mlade žene imaju tu vrstu sigurnosti.

- Uplašene su. Naročito kada čuju priče da u pojedinim firmama zaposlenje na duže staze poslodavci uslovljavaju time da ne mogu ostati u drugom stanju. To je najgora vrsta diskriminacije. U našoj fabrici to je prednost, ponosno pričaju radnice iz ove kragujevačke fabrike.


DISKRIMINACIJA

PREMA podacima ovog sindikata, žene, naročito one zaposlene u metalskoj struci, teže napreduju u poslu, manje ih je na važnijim poslovima i funkcijama. To, dodaju, važi i za druge oblasti. Zalažu se da se ta vrsta diskriminacije makar umanji, ako ne i iskoreni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije