Gramatu, najviše priznanje Eparhije šabačke SPC, episkop šabački Lavrentije (Trifunović), odlučio je da dodelu Srpskoj kraljevskoj akademiji naučnika i umetnika.

Ovo visoko uzadrje, kako stoji u obrazloženju, SKANU je zaslužila „za nemerljiv doprinos u nastavljanju kontinuiteta velikog prosvetiteljskog podviga oca naše nacije i crkve Svetog Save Srpskog, u očuvanju pravoslavne svesti i izgradnji svetosavskog nacionalnog identiteta kroz proteklih 180 godina svoga rada i postojanja na najvažnijim poljima nacionalnog života, duhovnosti i kulture srpskog naroda“.


Posebno je, kaže vladika Lavrentije, istaknut doprinos SKANU unapređenju duhovnosti, koja pod svojim okriljem, pored drugih, ima i odeljenje koje brine brigu o toj oblasti našeg života“.


-Sa Eparhijom šabačkom SKANU je predstavila značajna književna dela, učestvovala u podsećanju na velika dela književnika, poput Isidore Sekulić i Jovana Dučića, kao i na džinovsko delo svetog vladike Nikolaja, Vuka Karadžića, Jovana Cvijića i drugih srpskih velikana -kaže vladika. -Hvala vam veliko za podizanje spomenika Darji Aleksandrovnoj na Gučevu, ruskoj bolničarki, heroini iz Prvog svetskog rata, na učešću u obeležavanju 800 godina SPC i 700 godina Manastira Tronoša kao i na veličanstvenom organizovanju manifestacije „Vidovdanska loza“ u Šapcu, na Gučevi i Loznici.


Episkop Lavrentije je ovo priznanje na velikoj svečanosti u prostorijama „Glasa Crkve“, uručio Vladimiru Mitriću, predstavniku SKANU iz ovog dela Srbije, inače novinaru „Večernjih novosti“, uz molbu da prenese najelpše pozdrave i izraze zahvalnosti za sve što rade ostalim saradnicima u SKANU, čiji su predsednici, pored ostalih, bili Josif Pančić, Lozničanin Jovan Cvijić i Šapčanin Stojan Novaković.